Az optimizmus az úr Európában

2013.06.18. 07:23

Továbbra is mindenki a Fed szerda esti döntésére vár, mely után kiderül, hogy változtat-e eddigi monetáris politikáján az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet, írja a Napi Gazdaság. "Mindenki a tengerentúlra figyel, más fontos esemény nem is történik" − erősítette meg a Marketwatchnak Peter Dixon, a Commerzbank londoni stratégája, aki szerint a piac ma még nem elég erős, a makroadatok meglehetősen vegyesek.

Éppen ezért azt várja − és egyetért vele a legtöbb elemző −, hogy most nem fog lépni a Fed, azonban még várhatóan idén visszafogják az eszközvásárló programjukat. Mindennek megfelelően egyelőre az optimizmus az úr, és ez meg is látszott a teljesítményeken: a londoni FTSE−100 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX 1,1 százalékkal, míg a párizsi CAC−40 1,6 százalékkal teljesítette túl a napi kezdőértékét.

Ezen kívül jó napjuk volt a perifériaindexeknek is: a milánói FTSE-MIB-nél 0,3 százalékos, a madridi IBEX−35-nél 0,8 százalékos erősödést mértek. A céges hírek közül érdemes kiemelni a Philips közel háromszázalékos pluszt hozó teljesítményét, amit annak köszönhet a holland elektronikai termékeket gyártó cég, hogy a Deutsche Bank tartásról vételre módosította a részvényekkel kapcsolatos ajánlását.

Hatalmasat, majdnem 30 százalékot zuhant viszont az olajiparban dolgozó olasz Saipem, amely fokozódó nehézségekkel néz szembe Algériában, így az idei évre várt a korábbi 450 millió eurós profit helyett immár akár 350 millió eurót is elérő negatív eredményt hozhat. Hasonló hírek mozgatták a tengerentúli tőzsdéket is − kiegészítve egy felemásra sikeredett lakáspiaci és feldolgozóipari makroadattal −, így hétfő este ott is pluszokat láthattunk, a Dow Jones ipari átlaga és az S&P−500 1, a Nasdaq pedig 1,1 százalékkal állt a pozitív tartományban.  • Tippek
  • Biztosítás