Nálunk költik a pénzüket az osztrákok

2013.06.18. 12:43 Módosítva: 2013.06.18. 12:43
Majdnem kétszer annyit kap ugyanazért a pénzért a nálunk nyaraló osztrák, mintha otthon utazna el. Ráadásul átlagosan kicsit több mint 700 ezer forintot tervez elkölteni. Ha jót akar magának, akkor ezt a világ nagyvárosainak ár-érték arány alapú listáján top tízbe került Budapesten teszi meg.

Az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria legújabb elemzése szerint Magyarország számít ár-érték arányban az egyik legjobb választásnak a külföldi nyaralóhelyek közül. Az osztrákok 77 százalékkal több turisztikai szolgáltatást tudnak nálunk megvenni annyi pénzből, amennyit otthon költenének nyaralásra, és ez ráadásul még három százalékkal több is, mint amennyit tavaly ilyenkor ért a pénzük.

Ez azért lehet jó hír a magyar turizmus számára, mert az osztrákok a Europe Assistance kutatása alapján nem sajnálják a pénzt a nyaralás alatt: egy átlagos osztrák turista 2500 euró (725 ezer forint) körül tervez költeni az idei nyári szezonban.

Az osztrák statisztikai hivatal kutatása alapján egyébként csak Bulgária és Románia előz meg minket (viszont ezek nem számítanak az osztrákok kedvenc nyaralóhelyeinek), és a horvátokat, a görögöket, a franciákat és az olaszokat is bőven magunk mögött hagyjuk (a teljes listát megnézheti itt).

Hány százalékkal ér többet a külföldön nyaraló osztrákok pénze, mint otthon? Forrás: statistik.at
Hány százalékkal ér többet a külföldön nyaraló osztrákok pénze, mint otthon? Forrás: statistik.at

A listát vásárlóerő-paritás szerint állítják össze, ami azt jelenti, hogy azt nézik meg, hogy egy alapvető árukból összerakott  fogyasztói kosarat mennyiért lehet megkapni különböző valutákban mérve. Ez alapján pedig az osztrákoknak az utóbbi évek gyengébb forint-euró árfolyama miatt is megéri hozzánk jönni nyaralni. Ez meg is látszott az utóbbi időben: az elmúlt években rekordszámú osztrák turista érkezett hozzánk, akik évente átlagosan 120 milliárd forintot költöttek Magyarországon.

Budapest a legmenőbb a régióban

Tripindex

Az index alapját képező kosár alapját egy olyan utazás adja, ahol a következő árukra és szolgáltatásokra költünk: két éjszaka négy csillagos szállodában, egy üveg bor, személyenként egy koktél, két fogásos vacsora, valamint a taxi költsége a repülőtér és szálláshely között (oda-vissza)

Ugyanakkor nem csak az osztrákok szerint számítunk olcsónak: az egyik legnagyobb utazási oldal, a TripAdvisor nemrég hozta le az idei TripIndex nevű mutatóját, ami alapvetően nagyvárosok árszínvonalát hasonlítja össze (a legolcsóbb és a legdrágább városok listáját megnézheti itt). Ebből pedig az derül ki, hogy Hanoi, Peking és Bangkok után Budapest számít a legjobb célpontnak ár-érték arány szerint.

A lista alapján az olyan európai nagyvárosok számítanak a legdrágább úti célnak, mint London, Oslo, Zürich, Párizs és Stockholm. A régióból egyébként Budapest mellett Szófia és Varsó és befért a világ tíz legjobb városa közé.