Gál
3 °C
16 °C

Német cégek: nem az alacsony szja az érdekes

2013.06.19. 16:08

A portfolio.hu cikke szerint Magyarországon tevékenykedő német nagyvállalatok elsősorban bizalomerősítő együttműködést javasolnak a kormányzatnak, és az alacsony adókulcsoknál is fontosabbnak tartják a kiszámíthatóságot - mutatta ki a németországi központú WTS nemzetközi adótanácsadó cég.

A WTS szerdai közleménye szerint több mint 30 német nagyvállalat vezető adózási szakembere és magyarországi leányvállalatának vezetője részvételével készített felmérést a német cégek magyarországi tapasztalatairól és az adórendszer javítását célzó elképzelésekről.

A közlemény szerint a magyar GDP csaknem 50 százalékát előállító német cégek kifejezetten érdekes befektetési célpontnak tartják Magyarországot, és a munkaerő képzettsége, az infrastruktúra fejlettsége és az ország kedvező földrajzi fekvése mellett az adórendszert is a pozitív tényezők között tartják számon. Ugyanakkor szinte valamennyi adónem esetében látnak lehetőséget javításra, és bizalomerősítő együttműködést javasolnak a hosszú távú tervezés és az új beruházások elősegítése érdekében.

A német termelő vállalatok számára a legfontosabb az úgynevezett effektív adókulcs, amely valamennyi adó- és vámterhet együttvéve mutatja meg a cég terhelését. Egyes társaságok a személyi jövedelemadót és az egészségbiztosítási járulékot is hozzászámítják az effektív adókulcshoz - emelte ki az adótanácsadó cég, rámutatva, hogy a vállalatok beruházási, fejlesztési döntésinek fókuszában a társasági és iparűzési adónemek állnak, és az szja-t nem tartják jelentős szempontnak.

Több vállalat szorgalmazta az iparűzési adó megváltoztatását, arra hivatkozva, hogy ez az adónem jelentősen növeli az effektív adókulcsot, és gyakran jelentősen meghaladja a befizetett társasági adót. Ilyenformán az iparűzési adó "a deklarált magyar gazdaságpolitikai prioritásokkal is szembe megy, hiszen mind a foglalkoztatás bővülésének, mind pedig a további beruházásoknak gátat szab, az ilyen jellegű ráfordítások ugyanis nem vonhatóak le az iparűzési adó alapjából" - áll a közleményben.

Általános vélemény, hogy nem elsősorban az alacsony adókulcsok javítják a német központú gyártó vállalkozások hangulatát, hanem a kiszámíthatóság. A folyamatosan változó adószabályozás annak ellenére nehezíti a Magyarországon letelepedett vállalkozások életét, hogy az általános adózási szint alacsony - idézte a közlemény Lambert Zoltánt, a WTS magyarországi partnerirodájának szakértőjét.