Így tartsd a pénzed, ha euród van

2013.06.19. 07:14 Módosítva: 2013.06.19. 11:28
Alig változtak a banki euró kamatok, melyekhez képest még mindig vonzó az új euró államkötvény. Az euró alapú befektetési alapok rosszabbul teljesítenek mind néhány hónappal ezelőtt, de akár a tőkevédett alapok között is találhatunk kimagasló hozamot.

Az áprilisig tartó euro kamat esés után alig változtak a legjobb betéti ajánlatok kamatai. Szokás szerint az országos hálózattal rendelkező nagybankok közül csak a K&H ad magas kamatot, igaz csak 3 hónapra és csak az újonnan elhelyezett összegekre. A többi nagybank 1 – 2 százalékos ajánlata nem túl csábító, aki ennél többet akar, a kisebb szereplők közül kell válasszon - közölte a jokamat.hu.

 Termék neve és futamideje  Feltétel  Kamat (EBKM)
Pannon Takarék Bank 12 hónapos lakossági lekötött Euro deviza betét 3 000 Euro felett 3,30%
SOPRON BANK BURGENLAND Flexi Plusz Euro betét 12 hó Számlára érkező rendszeres havi jövedelem 3,04%
Kereskedelmi és Hitelbank
K&H üdvözlet deviza betét 3 hó
Csak új pénz helyezhető el 3,00%
MagNet Magyar Közösségi Bank
HŰSÉG betét EUR 6 hó
Két év lekötés (az akciós kamat csak fél évig jár) 2,99%
Mohácsi Takarék Bank
Hat és tizenkét hónapra lekötött akciós euró betét 6 és 12 hó
Csak új betét helyezhető el akciós euró betétként 2,79%

Takarékszövetkezetek euro betétei

A lakossági megtakarítások figyelemreméltó része (kb. 20 százaléka) van takarékszövetkezetnél elhelyezve, ezért sokakat érdekelhet hogy itt mennyi kamatot kaphatunk euro betéteink után. Bár a legtöbb szövetkezet csak egy-két megyében tart fenn fiókot, a toplistán szereplők közül is többen elérhetőek valamelyik nagyvárosban vagy Budapesten.

 Termék neve és futamideje  Feltétel  Kamat (EBKM)
Takarék Szövetkezeti Hitelintézet
Lakossági devizaszámla betét EUR 3 hó
Az ügyfél rendelkezzen forint fizetési számláva 3,15%
Rónasági Takarékszövetkezet Külföldi, konvertibilis pénznemben lekötött számlabetét 6 hó 500 euro felett 3,11%
Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet
Lekötött EUR folyószámla betét 12 hó
3 500 euro felett, új forrás lekötése esetén, kizárólag bankfiókban 3,00%
Rónasági Takarékszövetkezet
Külföldi, konvertibilis pénznemben lekötött számlabetét 3 hó
500 euro felett 3,00%
Széchenyi István Hitelszövetkezet
Lakossági kamatozó Betétszámla EUR 12 hó
500 euro felett 3,00%

PEMÁK 2016/Y

A betétek nagy riválisává vált az elmúlt években a Prémium Euro Magyar Államkötvény. A 2016/X konstrukciót leváltotta a 2016/Y mely már kevesebb (2,25 százalék) kamatprémiumot fizet, mint elődje. Az kamatbázis ennél is Európai Bizottság által kiadott fogyasztói árindex változás százalékos mértékén alapszik, így még ez is kellemes reálkamatot biztosít az euro infláció változásától függetlenül. A PEMÁK 2016/Y 2013. október 25-ig érvényes kamata 3,95 százalék.

A 2016/Y félévente fizet kamatot és 2016. október 25-én jár le. Aki ez előtt szeretne kiszállni az némi veszteséget kénytelen elszenvedni.

Ha elfogadnak egy tegnap beterjesztett módosító indítványt, akkor az állampapírok mentesülhetnek a kamatok után augusztus 1-től fizetendő egészségügyi hozzájárulás alól, így a PEMÁK vásárlása ebből a szempontból is előnyösebb lehet, mint a banki betétekben történő lekötés.

Befektetési alapok

Ha az elmúlt egy év legjobb euró alapú befektetési alap hozamait hasonlítjuk össze a bankbetétek vagy a lakossági állampapírok kamataival nagyon csábító lehet, hogy befektetési alapba tegyük eurónkat, de tisztába kell lennünk a kockázatokkal is. Ha csak a közelmúlt történéseit vesszük figyelembe, a lehetséges kockázatokra jó példa lehet, hogy 4-5 hónapja még kimagasló eredményt hozó török részvényalapok az elmúlt 3 hónapban a török belpolitikai feszültségek miatt 5-6 százalék veszteséget termeltek.

Biztonságosabb megoldásként választhatjuk a pénzpiaci alapokat, de ezeknél viszont 2 százaléknál több éves hozamra nem számíthatunk. A valamivel nagyobb rizikót hordozó euro kötvényalapok hasonlóan vagy rosszabbul teljesítettek az elmúlt időszakban. A toplistán előkelő helyen szerepelnek a K&H tőkevédett alapjai, ami a nagyobb biztonságra törekvőknek felkeltheti az érdeklődését.

A minden alapot figyelembe vevő, az elmúlt 3 hónap hozamai alapján készített euró befektetési alap toplista a következő:

ELSŐ MAGYAR DAYTRADE Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap 
Access Befektetési Alapkezelő Zrt.
21,40 %
K&H Euró Fix Plusz 2 Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap 
K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
7,10 %
K&H Euró Fix Plusz 3 Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap 
K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
5,20 %
K&H euró fix plusz 6 származtatott nyíltvégű befektetési alap 
K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
5,20 %
OTP Új Európa Nyíltvégű Értékpapír Alap B sorozat 
OTP Alapkezelő Zrt.
5,00 %