Kevesebb a bankautomata, de több a pénz

2013.06.19. 10:44

Kevesebb ATM szolgál ki egyre nagyobb készpénzforgalmat – derül ki a Brink's Hungária közleményéből. Miközben 2003-tól kezdve kilenc éven át növekedett az automaták száma,  tavaly már 115-tel kevesebb berendezés üzemelt, mint egy évvel korábban. A csökkenés – kisebb mértékben ugyan – az idén is folytatódhat.

A készpénzlogisztikával foglalkozó társaságok egyik legnagyobb bevételi forrását az ATM-ek kiszolgálása jelenti. A némileg csökkenő ATM-állomány miatti bevételkiesését azonban az idén is kompenzálja a megmaradó állomány modernebbre cserélése.

A csökkenés ellenére a lakosság szemében még mindig a készpénzhasználat számít magasan az elsődleges fizetési módnak – tavaly több mint 5255 milliárd forintot vettek ki országszerte a berendezésekből. Igaz, ez az érték elmarad a 2010-ben mért 5758 milliárd forinttól, mégis jól mutatja a berendezések iránti lakossági igényt.

Miközben az elmúlt tíz év első felében az ATM-ekből felvett készpénzösszeg folyamatosan növekedett, a pénzügyi-gazdasági válság hatásai miatt 2009-ben és 2011-ben volt egy-egy jelentősebb visszaesés, azonban a növekedési trend visszatérni látszik ezt a mutatót tekintve.