2004 óta vártunk erre a napra

2013.06.21. 08:12

Az uniós országok pénzügyminiszterei várhatóan hivatalosan is megszüntetik a túlzott mértékű költségvetési hiány miatti eljárást Magyarországgal és négy másik uniós tagállammal szemben ma Luxembourgban.

Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást. A testület május 29-i közleménye szerint a szakértők az eljárás megszüntetésére irányuló indítvány megfogalmazásakor figyelembe vették az azt megelőző magyar intézkedéseket, amelyek hatására idén 2,7 százalékos, 2014-re pedig 2,9 százalékos deficitet várnak.

A magyar költségvetési deficit 2012-ben 1,9 százalékra csökkent. Az áprilisban Brüsszelnek benyújtott idei magyar konvergenciaprogram 2,7 százalékos hiánycélt tartalmazott 2013-ra és 2014-re. Az Európai Bizottság azonban május elején közzétett tavaszi előrejelzésében 3, illetve 3,3 százalékos hiányt jelzett előre erre a két évre. Május 13-án a magyar kormány újabb intézkedéseket határozott el.

Magyarország ellen 2004-ben indult el a túlzottdeficit-eljárás, a tanács akkor 2008-as határidőt adott arra, hogy Magyarország fenntartható módon 3 százalék alá csökkentse a deficitet. Ezt a határidőt a pénzügyminiszterek tanácsa többször kitolta, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország hatékony egyenlegjavító intézkedéseket tett, de nem sikerült 3 százalék alá csökkentenie a deficitet. 2004 óta összesen háromszor, 2004-ben, 2005-ben, majd 2012-ben látta úgy az Európai Bizottság és az Ecofin, hogy a magyarországi intézkedések nem megfelelőek.

Az uniós pénzügyminiszterek a pénteki luxembourgi tanácskozáson a túlzottdeficit-eljárásokkal kapcsolatos döntés mellett megvitatják az Európai Bizottság úgynevezett országspecifikus ajánlásait is a gazdaság- és pénzügypolitika területén. Emellett külön ajánlást fogadnak el az euróövezeti gazdaságpolitikával és Lettország eurócsatlakozásával kapcsolatban.