Nem is Brüsszel miatt kellett a Varga-csomag

Portfolio
2013.06.24. 09:01

Giró-Szász András szerint az Európai Unió kérte a múlt hét hétfőn, június 17-én bejelentett Varga-csomagot, a kormány szerint e nélkül is teljesült volna a hiánycél, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Így viszont legalább van pénz a demográfia programra, amivel kapcsolatos eddigi értesüléseket viszont nem tudta megerősíteni a kormányszóvivő.

A nyár folyamán véglegesítésre kerül egy demográfiával kapcsolatos döntéssorozat; hogy ebbe milyen lépések kerülnek bele, várjuk meg a kormánydöntést - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A programmal kapcsolatos sajtóértesülésekről azt mondta, ezek mind releváns és jó ötletek. Sok minden felmerül egy ilyen program tervezése során, de meg kell várni, hogy az illetékes tárcák megalkossák az elképzeléseket, és ezeket össze kell csiszolni, hogy erősítsék, és ne kioltsák egymást.

A KDNP családi adózással kapcsolatos elképzeléseivel kapcsolatban azt mondta, ezek a KDNP elképzelései. A kormánydöntést itt is meg kell várni.

Arra a kérdésre, hogy miből lesz fedezet a demográfia programra, a kormányszóvivő azt mondta: az Európai Unió kérte ezeket a lépéseket, a magyar kormány szerint e nélkül is meglettek volna azok a számok, amely a túlzottdeficit-eljárástól való megszabaduláshoz szükségesek. Éppen ezért van a költségvetésnek mozgástere ilyen típusú lépések (demográfia program) megtételére.