Nem zavarja a cégeket a devizahitel

2013.06.24. 11:37 Módosítva: 2013.06.24. 11:38

Egyre több céget érdekel az MNB Növekedési Hitelprogramja. Elsősorban az I. pillér, azon belül is főként a forint beruházási hitelkiváltás, a forgóeszköz és gépbeszerzés finanszírozása érdekel sokakat, a devizaalapú kölcsön kiváltására fordítható II. pillér kapcsán kisebb az érdeklődés - közölte a K&H.

Az érdeklődés hátterében az áll, hogy egyre több helyről kapnak információt a cégek, hiszen az MNB mellett a pénzintézetek, az érdekvédelmi szervezetek is bekapcsolódtak a tájékoztatásba. A cégek nem akarnak kimaradni a konstrukcióból, így azok az ügyfelek is most jelzik szándékukat a forint beruházási hitelkiváltás, illetve a beruházási és forgóeszköz-finanszírozási hitelek iránt, akik csak nemrég értesültek a lehetőségről. Ez főként a kisebb kkv-kra jellemző, akik csak most ismerkednek az igénybevételi lehetőségek pontos részleteiről.

A K&H-nál már a hitelek folyósítása is megkezdődött: hat munkanappal az első szerződéskötés után a szegedi, több mint 50 főt foglalkoztató, nagykereskedelemben érdekelt középvállalat már meg is kapta az igényelt hitelt.

A kisvállalati ügyfelek nem csak az új beruházásaikat, hanem régi devizahiteleiket is lecserélhetik az MNB-forrásból. A segítségre azok az évek jogosultak, akik belföldi banktól 2013. március 31-ig felvettek deviza-, illetve deviza alapú kölcsönüket, vagy pénzügyi lízinget igényeltek. Ezt most forint kölcsönnel válthatják ki. A K&H szerint ez a keret rendkívül jó lehetőséget biztosít a vállalatoknak devizahiteleik igen kedvező áron történő folyósítására, ezért mindenkit bíztatok a régebbi hitelek leváltására.