Alapvetően változik a táppénz számítása

2013.06.25. 11:31

A tervek szerint júlistól változna a táppénz számítása, írja a Világgazdaság. Ha a héten megszavazzák, akkor a jövőben minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A jövedelemadatokat ezentúl nem a foglalkoztatóknak kell megadniuk, hanem az adóhivatal küldi meg az OEP-nek.

Az ellátás összege főszabály szerint a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 napi jövedelem lesz. Amennyiben valakinek nincs ennyi jogviszonya, akkor a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző 180 napi jövedelem képezi az ellátási alapot.

Akik az adott fél éven belül váltottak munkahelyet, azoknál csak az aktuális kereset számít a táppénz kiszámításánál. Aki fél év munkaviszonyt sem tud felmutatni, annál a minimálbérhez igazítják a táppénzt.

Korábban a munkavállalók kárára változtattak

A Széll Kálmán Terv nyomán 2011-ben 5200 forintban maximálták – jelenleg ez 6533 forint –, és a napi átlagkereset 70 százalékáról 60-ra, kórházi kezelés esetén 60 százalékáról 50-re csökkentették a táppénz összegét. Tavaly nyár óta pedig már a betegség ideje alatt is felmondhatnak a munkavállalóknak.