Brutális leépítés a Dunaferrnél

2013.06.26. 12:05

Jelentős leépítésre készül a Dunaferr, jelentette be Jevgenyij Tanklievics cégvezető egy szerdai sajtóbeszélgetésen, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégnél összesen több mint 7500 ember dolgozik, a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni. A vállalat a fix költségeit szeretné lecsökkenteni a versenytársak szintjére, ebben pedig itt van az egyik legnagyobb különbség. A leépítés pontos részletein jelenleg is dolgoznak, a vezérigazgató szerint olyan megoldásokat próbálnak találni, hogy cég termelése semmiképp ne kerüljön veszélybe, miközben minimalizálják az elbocsátások okozta szociális és egyéb károkat.

Ezzel foglalkozik a Dunaferr

A Dunaferr csoport a beérkező vasércből gyárt különböző módokon kezelt acél termékeket elsősorban gépipari, járműipari termékekhez, acélszerkezetekhez, radiátorokhoz, háztartási berendezésekhez. Tehát egy kerítésben, bojlerben, acél tartószerkezetben vagy mondjuk egy elektromos motorban is dunaferres acéllal találkozhatunk. A társaságcsoport árbevételének jelentős részét külpiacokon realizálja, az eladott mennyiségeket tekintve meghatározó szerepe van a magyar exportvolumenben. Legfontosabb célországai mind uniósak, közülük is Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Olaszország a döntően meghatározóak.

Az utóbbi évek gazdasági válsága az acélipart sem kímélte, Európában az acél iránti kereslet csak 2012-ben 6 százalékkal csökkent. Az orosz tulajdonos nagy hiteleket halmozott fel, míg itthon a túlfoglalkoztatás jelent gondot. A válság pedig az acélipar legnagyobb magyarországi szereplőjét, a Dunaferrt is érzékenyen érintette.

A vezérigazgató szerint túl sok állandó költséggel szembesülnek a gyártás során, csak az adminisztráció leépítésével tudnak javítani a helyzetükön. Elmondta, amikor a céghez került, az volt az érzése, hogy itt többen foglalkoznak papírgyártással, mint acélgyártással. Szerinte érthető, ha a szakszervezetek ellenzik a lépést, hiszen a munkaadó és a munkavállalók érdekei éltérőek, de reméli, hogy együttműködőek lesznek.

Jevgenyij Tanklievics elmondta, intenzív tárgyalást folytatnak a kormánnyal, hogy hogyan tudna segíteni a nehéz helyzetbe került cégen és az elbocsátott dolgozókon. Termelőegységet nem zárnak be, sőt szeretnék növelni is a termelésüket. A hozzáadott értéket növelő beruházásokkal a vállalat kibocsátása 25-30 százalékkal is nőhet.  A Dunaferr továbbra is a kelet-európai piacokban gondolkodik, de felmerülhetnek dollár-elszámolású gazdaságok is a célpontok között.

 A Dunaferr csoport által foglalkoztatott 7522 fő megoszlása (2013.02.28) Munkajogi létszám Kölcsönzött munkavállalók létszáma
 ISD DUNAFERR Zrt. 5217 561
 ISD Kokszoló Kft.  684 47
 ISD Power Kft. 501 1
 DUTRADE Zrt. 286 72
 ISD Portolan Kft. 97  
 TÜKI Zrt. 31  
 ISD Vámügynökség Kft. 10 1
 ISD Ferromark Kft. 9 3
 ÖKO-FERR Kht. 2  
 Összesen  6837  685

Elmondta, a társaság finanszírozását jelenleg a tulajdonos oldja meg, a félkész terméket jelentő buga beszállításakor ugyanis fizetési haladékot ad. A társaság 2009-től folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt több mint 20 milliárd forint minusz volt a veszteség 300 milliárdos árbevétel mellett. A vállalat teljes vesztesége 113 milliárd forint körül van.