Lemond a kormány az újabb banki sarcról

2013.06.26. 10:31

A kormány benyújtotta azt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyben a kormány eltörli az önkormányzati adósságkonszolidációhoz kapcsolódó 7 százalékos banki befizetési kötelezettséget.

Kedden már megírtuk, a kormány azt fontolgatja, hogy mégis 100 százalékban törleszti az önkormányzatoktól átvett tartozásokat a hitelező bankoknak. Úgy tudjuk, a kormányt a hitelminősítők lehetséges reakciója aggasztja, az adósság egy részének nem törlesztése ugyanis részleges államcsődnek minősülhetne.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten benyújtott megszorítócsomagjából kiderült, hogy a kormány a 600 milliárdos önkormányzati adósságállomány 7 százalékát, 42 milliárd forintot nem fizet vissza a hitelezőknek. A kormány korábban jelezte, hogy a tavalyi 100 milliárdos adósságátvétel után (aminek keretében az 5000 fő alatti települések minden tartozását átvette az állam), egyedi alkuk mentén idén a nagyobb városok tartozásait is átveszi. Ez az alkufolyamat korábbi hírek szerint a héten zárulhat le.

Egy névtelenséget kérő forrásunk azonban kedden azt mondta, a kormány visszatáncolhat a 7 százalékos tervétől, mert véletlenül sem szeretné a részleges, technikai államcsődöt megkockáztatni. A hitelminősítők érvényes besorolásai egyébként most sem túl kedvezők, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch egyaránt spekulatív, azaz bóvli kategóriában helyezte el az ország törleszti képességeit.