Adalbert
13 °C
21 °C

Így mentik ezentúl a bankokat

2013.06.27. 07:40

Megállapodtak az Európai Unió tagországinak pénzügyminiszterei szerda éjjel azokban az új közös rendelkezésekben, amelyek életbe lépésük után szabályozni fogják a nehéz helyzetbe került bankok megsegítését.

A hétórás tárgyalás után Brüsszelben létrejött megállapodás fő célja, hogy levegye a mentőcsomagok finanszírozásának terhét az adófizetőkről, és a támogatások feladatát a banktulajdonosokra, a magánhitelezőikre és a nagybetétesekre helyezze át. Ennek értelmében a bankok megmentésében a részvényeseknek és a 100 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkezőknek kell játszaniuk a főszerepet.

A megállapodás fontos lépés egy európai bankunió megteremtése felé, amely viszont kiemelt szerepet játszhat abban, hogy visszatérjen a bizalom a pénzügyi piacok és bankok működését illetően. Szakítást jelent viszont azzal a tabuval, hogy a betétesek soha nem veszíthetik el megtakarításaikat.

A miniszteri szinten született egyezséget még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Fontos jelzés az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő találkozója előtt is, hiszen elmozdulást jelent a nemzetközi gazdasági válság leküzdésében.

A megállapodást a találkozó után nyilatkozva fontos lépésként méltatta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, a francia Pierre Moscovici pedig úgy vélte, az növelni fogja a pénzügyi stabilitást az EU-ban. Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának holland vezetője úgy fogalmazott, a mostani döntést követően a pénzügyi ágazat nagymértékben felelős lesz azért, hogy megoldja saját problémáit. Az új szabályok várhatóan 2018-ban lépnek életbe.