Háromhavi kamatot bukunk a tranzakciós díjjal

2013.06.28. 07:11

A Népszabadság szerint az adó- és illetékemelések közül leginkább a tranzakciós illeték emelése növeli meg egy átlagos család terheit.

A lap pénteki számában közölt cikk szerint a tranzakciós adó esetében a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben: az eddigi 3 ezrelékkel szemben 6 ezreléket kell fizetni, vagyis minden ezer forint után hat forintot. A készpénz drágításával a kabinet – a bevételi számok teljesítése mellett – az elektronikus bankolás, az átutalások és a kártyás fizetések felé szeretné terelni a lakosságot, ám azok is drágulni fognak, az eddigi két ezrelékes illeték három ezrelékre emelkedik.

Az államnak az idén 45, a jövő évtől pedig évente 110 milliárd forint bevételt jelent az intézkedés. Egy átlagos család pedig augusztustól – bankolási szokásainak függvényében – havonta ötszáz és ezer forint közötti összeggel fizet majd többet a banknak a díjak emelkedése révén.

A kamatokat a 16 százalékos kamatadó mellett augusztustól 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli, így míg eddig 100 ezer forint 4 százalékos kamaton lekötött betét után havi 280 forint kamatot írtak jóvá az adó levonását követően, augusztustól csak 260-at fognak. Ilyen kamatfeltételek mellett legalább három hónapra kell lekötni a bankban a pénzt, hogy a készpénzfelvétel díját a kamatokból ki lehessen fizetni. Aki kevesebb időre teszi be a pénzét, az kisebb összeget kap majd vissza, mint amit betett - olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint egy hónapon belül mindenütt a bankhasználati díjak emelése következhet, elképzelhető, hogy az ingyenes kártyás fizetésről is le kell majd mondani.

Hogy a Varga-csomagban megemelt tételek hogyan érintenek különböző élethelyzetben lévő embereket, arról az Index is készített elemzést, itt olvashatja el. Cikkünk fő megállapítása, hogy sokan lesznek olyanok, akiknek a januári rezsicsökkentést teljesen elviszi a megemelt tranzakciós illeték és a kamatadó, és akadnak majd szép számmal olyanok is, akiknél mínuszos lesz a mérleg.

Az MKB Bank keddi hirdetményéből például máris kiderül, a tranzakciós adó emelését az illeték várható hatálybalépése után szűk egy hónappal, augusztus végétől áthárítja az ügyfeleire. Az MKB bank ezt tegnapi hirdetményében itt és itt közölte.  • Tippek
  • Babaváró hitel