Meglepetés a fizetési mérlegben

2013.06.28. 09:41

Jóval nagyobb lett az idei első negyedéves folyó fizetési többlet, mint az elemzők várták. Az MNB szerint 752 millió eurós folyó fizetési többlet volt az első három hónapban, a bővülő külkereskedelemnek köszönhetően, írta a Napi Gazdaság.

Az ország finanszírozási képessége nem emelkedett tovább, de a GDP-arányosan 5,3 százalékos adat azt mutatja, hogy a nemzetgazdaság továbbra is jelentős nettó adósság-visszafizetési pozícióban van. A reálgazdasági folyamatokban nem tapasztalunk jelentős változásokat. Az áruexport és az -import trendjükben stagnálnak, igaz az idei első negyedévben kissé nyílni kezdett az olló. A szolgáltatások közül említést érdemel az idegenforgalom, ahol egyensúlyi szempontból szintén csak lassú javulást tapasztalhatunk. A magyarok kiutazási kedve folyamatosan apad, a turisztikai bevételeink pedig enyhe növekedést mutatnak, írta a portfolio.hu.

A lap rámutat: érdekes együttállás, hogy euróban kifejezve hozzávetőleg annyival finanszírozzuk a külföldet, vagyis a korábban felhalmozott adósságainkat olyan ütemben építjük le, amennyi az EU-transzferek egyenlege. Az első negyedévben nem nőtt tovább a nagyjából 1,1 milliárd eurós EU-val szembeni egyenlegünk.