Szétküldték a konkurenciának az üzleti titkokat?

2013.06.28. 16:46

700 millió forintnál többre perli a K&H Bankot egy magyar fejlesztő cég. A banki szoftverek nemzetközi piacán is jegyzett IND Kft. a Fővárosi Törvényszéken üzleti titkok felhasználása, üzlet titok megsértése miatt fordult a bírósághoz. A Fővárosi Törvényszéken folyó eljárásban azért kér kártérítést a banktól, mert az nyilvánosságra hozta a két fél üzleti tárgyalásain átadott termékismertetőket.

A K&H 2011 tavaszán azzal kereste meg az IND-t, hogy tervbe vette az internetes banki alkalmazásai teljes körű megújítását. A megkeresés során külön hangsúlyozták, hogy alaposabban is meg akarják ismerni az IND personal finance management két szolgáltatását. A találkozó létre is jött: a bank képviselői az IND székhelyén ismerkedhettek meg a cég két kiszemelt termékével 2011. április 12-én. A személyes találkozó után a K&H részletesebb írásos tájékoztatót, alapos leírást is kért a termékekről, amit azzal indokolt, hogy megvizsgálnák a bank belső informatikai szolgáltatójával, hogy milyen költségen tudja alkalmazni.

Az IND szerint a K&H leszögezte, hogy az internetbanki szolgáltatásban csak a belső fejlesztők jöhetnek szóba, mint esetleges versenytársak, az átadott információk nem kerülhetnek ki ebből a körből.

Ezután jött a meglepetés az IND számára, amikor néhány hónap múlva tudomására jutott, hogy a K&H beszerzési eljárását írt ki az internet bankos szolgáltatásra. A bank szeptemberben és októberben két ízben is levelet küldött ki olyan, a fejlesztéssel foglalkozó cégeknek, amelyek a bank megítélése szerint alkalmasak lehetnek a feladat elvégzésére. Az IND konkurenseinek kiküldött levél több részletében a saját, korábban átadott termékleírásait ismerte fel.

Az ügyből bírósági eljárás lett, miután az IND hiába tiltakozott a K&H-nál. Ezt a megoldást ugyanis számos nemzetközi pénzintézet vette meg, és további érdeklődéssel is számoltak. Így a kereset szerint komoly üzleti kára keletkezett abból, hogy a termékeinek specifikációi a versenytársaihoz kerültek, és ezzel elveszítette minden versenyelőnyét a piacon. A konkurencia ugyanis a megosztott információk alapján képessé vált az IND termékek teljes hozzáadott értékének saját termékeibe való beépítésére.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a K&H-t is, egyelőre várunk a válaszra.