Naponta jelenteniük kell a forgalmukat a trafikosoknak

2013.07.01. 20:41

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. közleménye szerint a trafikosoknak a kormányrendeletben meghatározott módon, legalább naponta kell jelenteniük a készleteikről és forgalmukról az NDN Zrt.-nek.

Az NDN ez alapján rövid időn belül készletnyilvántartó minősítési rendszert tesz közzé és működtet. A minősítési rendszer által alkalmasnak talált, és igénybe vehető termékek listáját a részvénytársaság honlapján folyamatosan közzé fogja tenni. A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség a rendelet értelmében szeptember 1-jétől kötelező.

A kormányrendelet regisztrációs kötelezettséget is megállapít, amit első alkalommal 2013. augusztus 1-jéig kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy az, aki egy bizonyos terméket Magyarországon először bocsátja szabad forgalomba, köteles az adott termék valamennyi fajtáját - meghatározott dohánytermékek esetében az ahhoz tartozó kiskereskedelmi eladási árral együtt - bejelenteni a részvénytársaságnál legalább 10 nappal az megelőzően, hogy azt bármely dohánytermék-kiskereskedő részére először értékesítette volna.

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, azokból elemzést, összesítést készít. A hozzá beérkezett adatokat szükség szerint továbbítja a vámhatósághoz, illetve ellenőrzi a koncessziós szerződés rendelkezéseinek betartását.

Ellenőrzései során összevetheti az egyes termékek beszerzésével, értékesítésével kapcsolatos adatokat és a koncessziós szerződésben írt kötelezettségvállalásokat, és jogsértés esetén élhet a koncessziós szerződés, illetve jogszabály biztosította jogaival.

Július elsejétől Magyarországon kizárólag nemzeti trafikokban vásárolhatunk cigarettát (pontosabban a régi helyeken is addig, amíg a készlet el nem fogyott). A régi megszokott márkák várhatóan nem tűnnek el, de feltűnhet néhány kevésbé ismert, és drágább lesz majd minden. A korábbi 40-42 ezer helyett legfeljebb 5300 helyen juthatunk majd dohányhoz