Lesújtóan gyenge a gyakorlati orvosképzés

2013.07.02. 08:37

Jogszabály-módosítást szorgalmaz a Magyar Rezidens Szövetség az ügyeleti szabályozás további szigorításáért. Azt szeretnék elérni, hogy az összes akut ellátást igénylő szakmában csak személyes szakorvosi felügyelet mellett ügyelhessenek a szakorvosjelöltek − hivatkozza Dénes Tamás elnököt a Napi Gazdaság. Mint kifejtette, nyilvánossá kell tenni az ügyeleti beosztásokat, hogy a betegek a saját biztonságuk érdekében választhassák meg, hova fordulnak ellátásért. A szakorvosi felügyeletet, illetve a rezidens megfelelő képzettségét pedig ellenőrizni kell, csakúgy, mint a szakképzést, amelynek a minőségbiztosításához felügyeleti szerv létrehozását tartják szükségesnek.

Az idén államvizsgázó orvosok körében végzett reprezentatív felmérés eredményeiről szólva Dénes Tamás elmondta: az orvosképzés elméleti részével a hallgatók 37 százaléka teljes mértékben elégedett, ugyanakkor a gyakorlati képzéssel csak 1,82 százalékuk elégedett teljes mértékben. A gyakran előforduló sürgősségi kórképek ellátására csupán a válaszolók 2,75 százaléka szerint készít fel az egyetem teljes mértékben.

Az elnök szerint a Markusovszky ösztöndíj és a hiányszakmákat érintő pótlékok 20 százalékkal csökkentették az orvoselvándorlást. Az ösztöndíjprogramban részt vevők és a hiányszakmákban dolgozók jövedelme most nettó 260−280 ezer forint körül alakul (a programon kívül, illetve nem hiányszakmában 130 ezer forint), úgyhogy valahol nettó 300 ezer forint körül körvonalazódik a kezdő szakorvosi nettó fizetés − fogalmazott a rezidensszövetség elnöke.

A rezidensek mindössze 58 százaléka kíván egy éven belül belépni a szakorvosképzésbe, a kimaradók 21 százaléka az alacsony fizetések, 20 százaléka a munkakörülmények miatt nem jelentkezik szakorvosjelöltnek. Az államvizsgázó orvosok 56 százaléka nem menne egy éven belül külföldre. A hálapénzt a megkérdezettek 62 százaléka − noha teljesen elutasítja, mégis − szükségesnek tartja. A végzősök 56 százaléka csak a jelenlegi bérek duplájáért vállalná, hogy egyáltalán nem fogad el hálapénzt.