Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

A különadók felét a fogyasztók fizetik

2013.07.03. 12:15

A LeitnerLeitner nyilvánosságra hozta átfogó tanulmányát a Magyarországon érvényben lévő különadókról. Az adók beépülnek a szolgáltatások áraiba, és így végső soron a fogyasztók, illetve a közvetlenül nem érintett ágazatok is viselik a terheket.

Siklós Márta és Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadói hangsúlyozták, hogy minden olyan adónemet különadónak tekintettek, amelyek csak bizonyos iparágakra jellemzőek. Pillanatnyilag 12 ilyen adó van a hazai adórendszerben.

Többségüket 2010-ben és utána vezették be. 2009-ig az összes költségvetési bevétel 0,6 százalékát tették ki. 2010-2011-ben már 4,5-4,8 százalék volt a mértékük, 2013-t pedig 7 százalékkal tervezték. A különadók tehát a társasági adóval azonos nagyságrendű forrást jelentenek, de csak a gazdaság egyes szektorait sújtják, így számukra komolyabb megterhelést okoznak.

Megállapítható az is, hogy a tényadatok rendre elmaradtak a tervektől. Az ágazatok is rugalmasan reagáltak az új terhekre: a vállalatok visszafogták termelésüket, beruházásaikat vagy kivonultak a piacról. Az adók kitermelése érdekében tehát a vállalkozások saját magukon végezték el a megszorításokat. Ugyanakkor a fogyasztók sem úszták meg az adófizetést: miközben papíron csak 2 adónemet fizetnek közvetlenül a fogyasztók, valójában a különadók körülbelül fele beépült a szolgáltatások árába.