Rábólintott az EP az uniós költségvetésre

2013.07.03. 14:26

Az Európai Parlament (EP) szerdán úgy döntött Strasbourgban, hogy támogatja az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal létrejött megállapodást a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről.

A tárgyalások június 19-én született eredményét az EP még elégtelennek ítélte és elutasította. Azonban június 27-én az egyeztető felek - Martin Schulz, az EP elnöke, Alain Lamassoure francia néppárti EP-képviselő, a téma parlamenti főtárgyalója, Edna Kenny, az EU soros elnökségét adó Írország miniszterelnöke és Eamon Gilmore ír külügyminiszter, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke - végül olyan megállapodást kötött, amely elnyerte a tagállamok és az EP főbb frakcióinak a támogatását.

A költségvetésről két fordulóban szavaz az Európai Parlament (EP), ma az ezzel kapcsolatban az európai testületek között egy hete létrejött kompromisszumról döntöttek, a büdzsé végleges szövege és számos kiegészítő szabályozás pedig szeptemberben vagy októberben kerül az EP elé.

Rugalmasabb költségvetés

Az EP-nek sikerült elérnie, hogy szinte teljesen rugalmasan mozgathatók lesznek a még el nem költött összegek a hétéves időszak egyes évei és az egyes költségvetési fejezetek között. Ez a rugalmasság valamivel korlátozottabban vonatkozik a kötelezettségvállalásokra is - ennek köszönhetően könnyebben lesz finanszírozható például a fiatalok munkanélkülisége elleni fellépés, a kutatás-fejlesztés, az Erasmus program, és a kis- és közepes méretű vállalkozások támogatása.

A parlament által elért egyik legfontosabb eredmény a költségvetési keret felülvizsgálatának elfogadtatása volt. A felülvizsgálat révén a 2014-es választások utáni, új összetételű EP és az EB is hozzászólhat majd a hivatali idejük végéig érvényes és működésük alapját nyújtó költségvetéshez.

A megállapodás értelmében az EB az aktuális gazdasági helyzetet szem előtt tartva 2016-ban áttekinti a többéves költségvetési keret működését, különös tekintettel arra, hogy a jelenleg hétéves keret időtartamát összhangba kell majd hozni az EU-intézmények működésében egyébként érvényesülő ötéves ciklussal.

A tagállamokat képviselő Tanács vállalta, hogy ígéretéhez híven rendezi a 2013-ban várhatóan 11,2 milliárd euróra rúgó költségvetési hiányt. A tagállamok gazdasági- és pénzügyminisztereinek legkésőbb július 9-ig kell hivatalos döntést hozniuk a hiány első részéről, azaz 7,3 milliárd euróról, míg a maradék 3,9 milliárd euróról kora ősszel kell a tagállamoknak megállapodniuk. A hiány rendezése fontos kérdés volt a parlament számára, amely biztosítani akarta, hogy az új többéves költségvetési keret alá tartozó első évet, 2014-et ne az előző évről átgörgetett hiánnyal indítsa az unió.

Decemberre tovább mélyülhet az unió

Angela Merkel szerint ez év végéig dönteni kellene az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésének - alapvetően az eurózóna szorosabb együttműködésének - az ügyében, de ahhoz még sok kétkedést kellene leküzdeni.

A német kancellár a kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatójának mondanivalója az volt, hogy a versenyképesség növelését és a növekedés elősegítését érintő kérdésekben még meglehetősen eltérő elképzelések uralkodnak a tagállami vezetők között. Mint mondta, egyelőre nincs egyértelmű menetrend sem a hogyan tovább kérdésében.

Merkel szerint a következő, októberi EU-csúcson meg kellene határozni, mely politikai területeken milyen paraméterek számítanak a legfontosabbnak a versenyképesség szempontjából. A decemberi csúcson aztán már kidolgozott szerződéseket kellene elfogadni ezekben a kérdésekben.