Eszter, Eliza
EUR 381,16 Ft
USD 355,52 Ft
14 °C
24 °C

Már nem az Apple a legnagyobb cég

2013.07.03. 13:58

Az európai adósságválság és a váratlanul gyenge ázsiai konjunktúra a vállalati ranglistán is nyomot hagyott, a világ száz legnagyobb tőzsdén jegyzett cége közül jelenleg 47 amerikai, míg az év elején csak 39 volt a számuk.

A korábban Ernst&Young, júliustól EY nemzetközi tanácsadó cég szerdán közölt felmérése azt mutatja, hogy a tíz legnagyobb vállalat közül kilenc amerikai, csupán a kínai Industrial and Commercial Bank of China tudott befurakodni közéjük.

A világ legnagyobb piaci tőkeértékű vállalata ismét az Exxon, amely leszorította az első helyről az Apple-t. Az Apple kapitalizációja az utóbbi fél évben több mint 128 milliárd dollárral 372 milliárd dollárra csökkent, míg az Exxoné 7 milliárd dollárral 402 milliárd dollárra emelkedett. A harmadik helyen a Google, a negyediken a Microsoft áll.

A Top-100-as listán 30 európai vállalat szerepel, az év elején még harmincnégyen voltak, a kínai cégek száma pedig tízről kilencre csökkent.

Míg Európa az adósságválság következményeivel küszködik, az amerikai konszernek profitálnak a hazai gazdaság jobb teljesítményéből. A jelenlegi részvényárfolyamok azonban nem lesznek örökéletűek, az olcsó jegybanki pénz korszakának egyszer vége szakad, és amint a kamatok ismét emelkedésnek indulnak, a részvénypiacon is érezhető átrendeződés kezdődhet - hangsúlyozza az EY.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás