Angelika
-4 °C
3 °C

Véget ért a sertéspestis

2013.07.03. 12:21

Magyarország teljes területe mentesült a klasszikus sertéspestissel kapcsolatos korlátozásoktól, miután a Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szerdán megszüntette a fertőzött területre vonatkozó korlátozást.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek megküldött közleményében hozzátette: az intézkedések feloldásához az Európai Unió Bizottsága hozzájárult, mivel fenntartásának állat-járványügyi indoka megszűnt. A korlátozó intézkedések feloldása gazdasági szempontból különösen jelentős, mivel mostantól minden Pest megyei sertéstartó előzetes vizsgálatok nélkül szállíthat más megyékbe élő sertést, valamint megszűnt a más uniós tagországba történő élő sertés szállítás tilalma is.

A vadászoknak is kedvez a mentesség, mivel megszűnt az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi vizsgálatot követően használhatják fel, illetve szállíthatják ki a kilőtt vaddisznót, illetve húsát a fertőzött területről.

Magyarországon az első klasszikus sertéspestis eseteket még 2007 januárjában mutatták ki a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban Nógrád megyében - emlékeztet a közlemény. A betegséget fertőzött vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult. A betegség 2007 végén átterjedt Pest megyének a Dunával, a szlovák-magyar határral, az M3-as autópályával és Nógrád megyével határolt területére is.

A két megyében összesen 268 - Nógrád megyében 120, Pest megyében 148 - vaddisznóban mutatták ki a betegséget. Az utolsó eset 2009 októberében fordult elő Pest megyében. Az érintett megyék sertésállományát azonban sikerült megóvni a betegségtől.