Elhalasztják a benzinjelölést

2013.07.04. 11:49

Mégsem lesz kötelező októbertől jelölőanyagot tenni az üzemanyagba, egy csütörtökön benyújtott törvényjavaslat ugyanis 2014 július 1-re tolná a rendszer indulását. A Pintér Sándor által jegyzett irományt, már a napokban elfogadhatják.

Mint azt az Index megírta, még a részleteket sem hirdették ki a kötelező üzemanyag-jelöléssel kapcsolatban, már megvolt a cég, amelyik a leginkább megfelelt a követelményeknek. A Femgast a szolnoki illetőségű Remeczki Ferenc vezeti, a céget 2011-ben alapították. Remeckinek tavaly vette át az irányítást a Budai Malomipari Kft.-ben is, a Femgashoz a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép korábbi többségi tulajdonrésze került. A BM-ben a céginfo.hu adatai szerint egyébként Nyerges Zsolt a mai napig jelen van, az ismert nagyvállalkozó a felügyelőbizottság tagja maradt.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, nem csak az nem világos, hogyan teljesíti majd a Femgas a még meg sem határozott feltételeket, de az sem, egyáltalán mire jó az üzemanyagjelölés, a feketepiac mérete ugyanis nem indokolja annak bevezetését, ráadásul uniós irányelvekbe is ütközhet.

Szerdán a Népszabadság arról írt, hogy a Femgas izotóppal akarja megoldani az üzemanyagok jelölését. A rendszer működtetésére a törvény az autósoktól literenként 4,3 forint beszedését engedélyezi, de a készletezési szövetség állítólag megelégedne 1,8 forinttal a kőolajkészletezésre eddig is beszedett literenként 3,2 forinton felül. Mindezzel a Femgas évi közel tízmilliárd forinthoz juthat.

Kusza ez a történt? Itt a benzinjelölés kronológiája!

2012. december 6. – Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága benyújtotta a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról szóló T/8737. számú törvényjavaslathoz a T/8737/5. számú módosító javaslatát, amely először tett javaslatot a jelölési rendszer 2013. júliusi bevezetésére.

2012. december 11. – Az Országgyűlés elfogadta a T/8737/5. számú módosító javaslatot.

2012. december 15. – Rogán Antal zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be T/8737/10. számon, amely a jelölési rendszer részletes szabályait elhagyni javasolta a törvényből, csak az üzemanyag-jelölési rendszer bevezetésének alapjait hagyta bent a törvényben.

2012. december 17. – Az Országgyűlés elfogadja a T/8737. számú törvényjavaslatot, ez december 28-án lépett hatályba.

2012. december 18. – A kormány benyújtotta az új kőolaj készletezési törvényjavaslatot (T/9522.) Ez nem rendelkezett jelölési kötelezettség bevezetéséről, ugyanakkor hatályon kívül helyezni javasolta a régi készletezési törvényt.

2013. február 18. – Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta a T/9522. számú törvényjavaslatot, de a plenáris vita nem kezdődött el.

2013. február 27. – Megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyag megjelölés és ellenőrzés alkalmazásáról az adóelkerülés felderítése és megakadályozása érdekében 1086/2013. (II. 27.) létrehozott kormányhatározat. Ez előírta a T/9522. számú törvényjavaslat visszavonását és kiegészítését az üzemanyagok jelöléséről szóló rendelkezésekkel.

2013. február 28. – A kormány új változatban benyújtotta a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló T/10215. számú törvényjavaslatot.

2013. március 18. – Az Országgyűlés elfogadta a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló T/10215. számú törvényjavaslatot.

2013. április 1. – Hatályba lépett a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 2013. évi XXIII. törvény. Az üzemanyagok jelölési rendszerét a törvény hatálybalépésétől számított hat hónapon belül (2013. október 1-ig) kell az MSZKSZ-nek kialakítania.

2013. április 15. – Az MSZKSZ a korábban létrehozott – szakágazati, köztisztviselői, szakértői képviselőkből álló – munkabizottság, majd az Igazgatótanács jóváhagyásával is kiírta az üzemanyagok jelölésére és ellenőrző rendszer kiépítésére vonatkozó meghívásos tenderét, melyre öt pályázót hívott meg.

2013. május 13. – Lejárt a pályázatok benyújtásának határideje. Határidőn belül két pályázó volt.

2013. május 30. – Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága benyújtotta az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló T/11208. számú törvényjavaslathoz a T/11208/21. számú módosító javaslatot, amely a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 2013. évi XXIII. törvényt érintő módosítás keretében, 2013. október 1-jei hatálybaléptetéssel.

Eszerint:

  • ellenőrző jelölőanyag nélküli üzemanyag nem bocsátható szabadforgalomba,
  • 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, aki ellenőrző jelölőanyag nélküli üzemanyagot szabadforgalomba hoz,
  • a NAV együttműködik az MSZKSZ-szel benzinkutakon történő jelölőanyagellenőrzések során,
  • az NFM (Németh Lászlóné) felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a kőolajtermékek ellenőrzéséhez és jelöléséhez szükséges rendszer működésénekó részletszabályait, valamint az ellenőrző jelölő anyag jellemzőit, valamint
  • a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Alapszabályának részeként kell meghatározni a kőolajtermék szabad forgalomba bocsátását megelőző bejelentési kötelezettség tartalmát, formáját, teljesítésének módját, az ezt követő eljárást, valamint a jelölés technikai részletszabályait.

2013. június 3. – Az Országgyűlés elfogadta a T/11208/21. számú módosító javaslatot.

2013. június 5. – Az MSZKSZ kérésére az egyetlen versenyben maradt pályázó (Femgas Kft) június 5-én sikeres bemutatót is tartott a jelölőanyag és az ellenőrző berendezés gyakorlati alkalmazásáról, a műszaki egyeztetés ezzel lezárult.

2013. június 7. – A kormány (NGM) benyújtotta az Országgyűlésnek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló T/11208. számú törvényjavaslat zárószavazásra bocsátandó T/11208/30. számú egységes javaslatához a T/11208/31. számú zárószavazás előtti módosító javaslatot, amely elhagyni javasolta az MSZKSZ alapszabályát érintően a jelölési rendszerrel kapcsolatos rendelkezéseket.

2013. június 14. – Az Országgyűlés elfogadta a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló T/11208. számú törvényjavaslatot, és benne a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 2013. évi XXIII. törvényt érintő módosításokat, amelyek 2013. október 1-jén lépnek hatályba.

2013. június 14. – Németh Lászlóné (NFM), Varga Mihály (NGM), valamint a MKEH által az MSZKSZ Igazgatótanácsába delegált tagok meghozták döntésüket és írásban felhatalmazták az MSZKSZ vezérigazgatóját, hogy a felhatalmazásban megjelölt feltételekkel a pályázó Femgas Kft-vel szerződést kössön.

2012. július 4. - Pintér Sándor törvényjvaslatot nyújtott be, amelyben többek közt a rendszer bevezetésének az elhalasztását kezdeményezte.