Kelet-Európa a legveszélyeztetettebb

2013.07.05. 17:13

A globális felzárkózó térségen belül Közép- és Kelet-Európa gazdaságai a legérzékenyebbek a külső finanszírozási kondíciók esetleges romlására, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának leépítése okozhat - áll a Standard & Poor's pénteken Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.

A hitelminősítő által több sebezhetőségi kritérium alapján összeállított kockázati listák mindegyikének élén európai országok állnak. Az S&P, amely negyven felzárkózó gazdaságot vizsgált ebből a szempontból, megállapítja, hogy Ukrajna, Grúzia és Törökország a felméréshez alkalmazott összes mérce alapján a legsebezhetőbbek között van, de Fehéroroszország, Bulgária, Macedónia és Horvátország is a felső nyolcban van a három kockázati lista közül kettőn.

Magyarország az egyik érzékenységi listán - amely a rövid lejáratú külső adósságállományt veti össze a felhasználható devizatartalékkal - a 7. helyre került a 40-es mezőnyben, de a másik két listán nincs a legveszélyeztetettebb tíz között.  • Tippek
  • Babaváró hitel