Vilhelmina
10 °C
21 °C

Újra sötétség borul Esztergomra

2013.07.05. 14:19
Lekapcsolják a közvilágítást hétfőtől Esztergomban, miután az önkormányzat 310 millióval tartozik a szolgáltatónak és fél éve nem fizettek. Illetve fizettek egyszer 64 milliót, csak nem jó számlaszámra, ezért azt is újra be kéne fizetniük.

Esztergomban jövő hétfőn kikapcsolják a közvilágítást, mert az önkormányzat idén még nem fizetett a szolgáltatásért - közölte a szolgáltatást végző és felszámolás alatt álló TIVI Kft. felszámolóbiztosa, Schuszter Zsófia pénteken.

Rossz számlaszámra küldték

Tétényi Éva polgármester az elmondta, az önkormányzat kész fizetni a világításért, a szükséges pénz is rendelkezésre áll, azonban január óta nem sikerült megegyezni a díjról a szolgáltatást végző TIVI Kft.-vel.

A polgármester hozzátette, ezen felül a társaság nem ahhoz a bankhoz kéri a teljesítést, amelyik az önkormányzattal kötött szerződésében szerepel és a világítás fejlesztéséhez a TIVI Kft.-nek hitelt nyújtott. Tavaly az önkormányzat 64 millió forintot utalt át a társaságnak egy másik számlaszámra, a TIVI Kft.-nek hitelt nyújtó bank viszont az összeg ismételt megfizetését kéri az önkormányzattól.

Fél éve nem fizetnek, lépni fognak

Súlyos örökség

Esztergom az egyik legkomolyabban eladósodott város Magyaroroszágon, amikor a független Tétényi Éva polgármester átvette az irányítást a fideszes Meggyes Tamástól, a város kiadásai folyó évben is kétmilliárd forinttal haladták meg a bevételeit. Meggyes hozzávetőleg 26 milliárdos adósságot hagyott maga után. Ennek felét egyébként júliustól elvileg átvette az állam.

Tétényi Éva állandó harcban áll a fideszes többségű városi képviselőtestülettel. A 2011-es évek testületi vitái a város kifizethetlen adósságai miatt a tömegközlekedés, a közvilágítás és a gyermekétkeztetés ideiglenes felfüggesztéséhez, valamint tüntetésekhez vezettek.

Schuszter Zsófia felszámolóbiztos tájékoztatása szerint az esztergomi önkormányzatnak a 2013-ban eddig elvégzett szolgáltatásokért 82 millió forintot meghaladó lejárt tartozása van a TIVI Kft.-vel szemben, a korábbi időszakokból származó elmaradásokkal együtt a város tartozása összesen 310 millió forint. Hozzátette, a szolgáltatás elvégzését az önkormányzat elismerte, de a folyamatos tárgyalások ellenére az elmúlt hat hónapban nem fizetett a közvilágításért, ezért azt kénytelenek szüneteltetni.

A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatás végzésére. A városban felszerelt lámpatestek is a cég tulajdonában vannak.

Tétényi Éva polgármester elmondta, január óta kérik a társaságtól, hogy tételesen mutassa ki, pontosan miért fizet az önkormányzat, és a szerződésnek megfelelő, szabályos számlát állítsanak ki. Egyezség esetén az önkormányzat fizet a szolgáltatásért, azonban megkérdőjelezhető, hogy egy felszámolás alatt álló cég hogyan lesz képes teljesíteni a kötelezettségét - tette hozzá a polgármester.