Megint csökken a magyar ipar

2013.07.05. 09:33

A KSH friss adatai alapján májusban az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

A termelés az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index májusban 1,3 százalékkal csökkent.

A mostani visszaesés némileg meglepő, annak tükrében, hogy áprilisban több mint féléves folyamatos zuhanás után komolyan megugrott a magyar ipar.

A Portfolio szerint ez visszalépésnek számít, de nem várható komoly trendváltás. Egyrészt az ipar havi adatai kellőképpen volatilisek ahhoz, hogy a vállalati jelentések ütemezésének függvényében még egy emelkedő trendbe is belecsússzon néhány gyengébb hónap. Másrészt az éves index azért fordulhatott a negatív tartományba, mert az ipar tavaly májusban járatta csúcsra magát, vagyis a bázis kifejezetten magas. Ráadásul a feldolgozóipari konjunktúraindexek sem jeleznek újra recessziót az iparban.

Suppan Gergely, az állami Takarékbank elemzője szerint a kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

table

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint is hasonló lehet a helyzet. Azaz a májusi, havi szintű csökkenés is ideiglenes megtorpanás, mivel az elmúlt hónapokban az előző hónaphoz képest rendre nőtt az ipari termelés. Ezenkívül sem a bizalmi indexek, sem a rendelésállomány nem vetítik előre a kibocsátás csökkenését, áprilisban például 10 százalékkal bővült a rendelésállomány a kiemelt ágazatokban.