Csökkent az ipari termelés

2013.07.09. 12:21

A várakozásokat alulmúlva, 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel ezelőttihez képest, munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés ugyanennyivel esett vissza. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés.

A KSH közlése szerint a járműgyártás is visszafogottabban teljesített. A következő hónapokban azonban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez. A kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak, kommentálta a hírt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.