Geoplutonikus erőművel hajtunk az unió pénzére

2013.07.09. 10:25

Két pályázatot nyújtott be Magyarország az Európai Unió NER300 elnevezésű energetikai programjában: a hazai előminősítésen az Earth Energy Hungary Kft. geoplutonikus (földhő hasznosító) erőmű és a GREEN-IDS Technology Kft. bioenergiát hasznosító üzem pályázatát értékelte a legjobbnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca, a keddi közleménye szerint július 3-án küldte meg a NER300 program második pályázati felhívására kiválasztott magyar projekteket az Európai Beruházási Banknak (EIB). Az EIB és az Európai Bizottság a projektgazdákkal folyamatosan konzultálva jövő tavaszig elkészíti az alapos technikai-pénzügyi megvalósíthatósági elemzéseket. A NER300 program nyertes projektjeiről szóló döntést várhatóan 2014. szeptember 3-án teszi közzé a Bizottság.

A NER300 program olyan innovatív projekteket támogat uniós forrásokból, amelyek a leghatékonyabban szolgálják a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére alkalmas technológiák fejlesztését és piacképessé tételét. E körbe tartoznak egyebek mellett a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztását és geológiai tárolását, a megújuló energiaforrások hasznosítását vagy az intelligens hálózatok fejlesztését célzó beruházások is.

A programra tagállamonként csak korlátozott számban lehet pályázatot benyújtani. Az NFM a magyar projektek eredményes részvétele érdekében áprilisban konzultációs napot tartott az érdeklődők számára. A tárca a program hazai koordinátoraként végezte el a magyarországi előminősítést. A felhívásra beérkezett projektötletek részletes szakmai értékelését és bírálatát követően választotta ki a továbbjutó fejlesztési javaslatokat. Az NFM segítséget nyújtott a pályázati dokumentációk pontosításához, véglegesítéséhez is.