Már nyáron elterjedhet a Bitcoin-automata

Portfolio
2013.07.09. 09:37

Bankok közreműködése nélkül, még ezen a nyáron elterjedhet a világon a Bitcoin-automata, írta a portfolio. A gyártó, a Lamassu szerint két-három héten belül elindulhatnak az előrendelések a virtuális pénzt kezelő berendezésekre. A tervek szerint egy automata 4000 dollárba kerül majd.

A berendezés lehetővé teszi, hogy készpénzért Bitcoinhoz jusson a használó mindössze 15 másodperc alatt. A tervek szerint több mint 200 ország készpénzét fogadja majd el. Már több mint 40 országból 80 fölötti számú igény érkezett hozzájuk - mondta el a gyártó vezetője.

Kávézók, éttermek és kiskereskedelmi helyek érdeklődnek a készülék iránt, a jól ismert márkák helyett a legkülönfélébb vállalkozáshoz juthat el az eszköz. Mint mondták, a cél az, hogy mindenhol vásárolhassanak Bitcoint az emberek. A tervek szerint egy automata 4000 dollárba kerül majd.

Az automata használatához várhatóan egy okostelefon-applikációt tölthetnek majd le azok, akik már rendelkeznek Bitcoin számlával. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az automatán egy kódot leolvasva készpénz bevitelével egyidejűleg Bitcoint helyezzenek el virtuális számlájukon.

A jelenleg tervben lévő automata egyelőre csak készpénzt fogad el Bitcoinért cserébe, később azonban elképzelhetők fordított megoldások is. A Lamassunak ráadásul versenytársai is vannak, a legnagyobb ilyen a BitcoinATM.

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, fizikai megjelenése azonban nincs. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

A Bitcoint 2009-ben hozta létre egy Nakamoto Szatosi álnév mögé bújt japán hekker. Valójában az sem biztos hogy japán, senki nem ismeri a személyazonosságát, eldobható emailcímekről kommunikál az anonim Tor hálózaton. A pénznemet egy Bittorrenthez hasonló decentralizált hálózat működteti, a felhasználók gépeinek összeadott számítási kapacitása végzi az összes tranzakció titkosítását, kódolását és hitelesítését.

Az anonim számlák közti átutalások titkosítottak, a rendszer felett senkinek nincs ellenőrzési joga, a tranzakciók lenyomozhatatlanok. A techno-anarchista álom egyesíti a készpénz névtelenségét az online átutalások rugalmasságával. A virtuális pénz léte nagyon sok érdeket sért, ráadásul mocskos pénzről van szó: a hasznos felhasználás mellett egyértelműen ez lett az alvilág, a gyerekpornó-hálózatok és a drogkereskedők kedvenc fizetőeszköze.