Magyarok építhetik a Dinamo stadionját

2013.07.10. 15:13

A Magyarország és Fehéroroszország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését megalapozó megállapodásokat kötött szerdán Minszkben Mihail Mjasznyikovics belorusz kormányfővel Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A fehérorosz fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter elmondta: szeptember 19-én közvetlen légi járat indul a Minszk-Budapest-Belgrád útvonalon. Megegyeztek abban is, hogy az Európai Unió engedélyének megérkezése után azonnal megkezdik a tárgyalásokat a beruházásvédelmi megállapodásról. Ezen kívül megbeszéléseket kezdenek annak érdekében, hogy újraindulhasson a magyar szarvasmarhák szállítása a kelet-európai országba.

Szerinte jó esély van arra is, hogy magyar vállalati részvétellel épüljön meg a Dinamo Minszk új stadionja. Az Eximbank megnyitott egy 250 millió eurós országkeretet azért, hogy magyar cégek sikeresen szerepeljenek a fehérorosz piacon. Magyarország és Fehéroroszország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 237 millió dollár volt, és 2008 óta a mostani első negyedévben fordult elő először, hogy nőtt a kereskedelmi forgalom, tíz százalékkal.

A fehéroroszok szívesen együttműködnének a Rábával is, motorokat szeretne importálni elsősorban mezőgazdasági járművekbe és buszokba. A tárgyalások során megállapodás született arról is, hogy magyar nyelvű képzés indul a minszki egyetemen - közölte Szijjártó Péter. A magyar-belorusz gazdasági vegyes bizottság október 7-8-án Budapesten ülésezik, és magyar-belorusz üzleti fórumot is tartanak majd.