Elszipkázná a filmgyártást Szlovákia

2013.07.11. 08:38

A szlovák kulturális minisztérium cseh és magyar mintára szeretné becsalogatni a külföldi filmstábokat, ezért tervezetet készített elő az audiovizuális alapról szóló törvény módosítására - írja a Napi Gazdaság. A tervezetnek az adott kezdőlökést, hogy a Solar Enterprise társaság bejelentette, 2016-ig Pozsony egyik külvárosában, a Duna jobb partján fekvő Horvátjárfaluban (Jarovce) filmstúdiót épít fel.

A módosítás célja, hogy a nagy nemzetközi filmes produkciók számára vonzóvá tegye a forgatási lehetőségeket szlovákiai helyszíneken, támogassa a filmipari beruházásokat, egyben a forgatásokat kiszolgáló új munkalehetőségek létrejöttét.

A módosító javaslat lényege, hogy azok a filmes cégek, amelyek - szlovákiai kiszolgáló cégek és szakemberek alkalmazásával - kétmillió eurót meghaladó összeget ruháznak be filmjük szlovákiai forgatásába, a felvételek realizálását követően igényelhetik a jogos gyártási költségek 20 százalékának visszatérítését. Szlovákia ezzel Magyarország és Csehország filmtörvényéhez hasonlóan kíván eljárni, bizonyos kedvezményekkel - egyszerűbb adminisztráció, nincs meghatározott maximális költséghatár - még attraktívabb feltételeket teremtve.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla