Itt vannak Budapest legolcsóbb lakásai

2013.07.11. 12:51
Ne keseredjen el, hogy soha nem lesz lakása! Ha havonta csak 10 ezer forintot félre tud tenni, 25 év alatt máris egy józsefvárosi minigarzon boldog tulajdonosa lehet. Körbenéztünk a piacon, és elmentünk néhány igazán olcsó budapesti ingatlanba.

Egy lakásra gyűjtő átlagos bérből élő magyarnak négymillió forintot összespórolni szép teljesítmény, évek munkája, amíg összegyűlik ennyi pénz. Az igazi kérdés pedig csak ezután jön, hogy lesz ebből saját lakás? Egyáltalán: lehet-e lakást venni ennyiért?

Lehet. Sőt, több tucat ingatlant találunk ilyen áron Budapesten. Angyalföld, Csepel és Ferencváros is tartogat néhány rendkívül olcsó lakást, a pármilliós lakások igazi fellegvára mégis Józsefváros.

Ha mindössze 3-4 millió forintot szánunk arra, hogy lakást vegyünk Budapesten - például nem tudunk, vagy nem akarunk hitelt felvenni - elég jó eséllyel itt fogunk kikötni, jellemzően inkább a kerület közepén, a körúton túl. Illés utca, Mátyás tér, Nagyfuvaros utca, Práter utca - a Józsefváros mindig tartogat néhány jó vételt, feltéve, hogy jó vétel alatt az alacsony árat értjük.

Felkerestünk néhány igazán olcsó józsefvárosi lakást a Duna House kínálatából, hogy megnézzük, mit kapunk 3 millió körül. 20-25 négyzetméternél nagyobb persze szóba sem jöhetett, még a Józsefvárosban is 200 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Az Orczy út és a Kálvária tér környékén a Kőris utcában például egy frissen felújított, összkomfortos, egyedi gázfűtéses lakást találunk mindössze 2,99 millió forintért. A garzon ablaka az udvarra néz az első emeleten, falai viszonylag magasak, tehát legalább egy fekvő galéria még elférhet benne. Nemrég cserélték az ablakokat, új a padlólap és az ajtó, ráadásul a ház alatt közös pince is található.

Mint annyi más esetben, itt is az épület állaga és a környék ront sokat a helyzeten, a 18 lakásos ház ugyanis erősen felújításra szorul, a szomszédok zűrösek, az utca koszos, a környezet lerobbant.

Ugyanez a helyzet azzal a 12 négyzetméteres Mátyás tér melletti garzonnal is, ahol jártunk. A biztonság és szép környezet szerelmeseinek semmiképpen nem ajánlanánk, de valamit valamiért: 3,6 millióért máshol legfeljebb garázst vehetünk.

Egyébként ebből a lakásból is kihozták a maximumot, belépve nem feltétlen jut eszünkbe, hogy a Józsefváros mélyén járunk. Noha a hirdetés egyenesen az "ékszerdoboz" kifejezést használja, mi kevésbé patetikusan talán inkább egy hajófülkéhez hasonlítanánk. A konyha fölött találjuk az ágyat és a 6 négyzetméteres, gardróbos galériát, az előtérben kis zuhanyzó, a teret igyekeztek okosan kihasználni.

A rezsi közös költséggel nagyjából húszezerből kijön, tehát összességében nem vészes, egy ember, vagy egy fiatal pár vígan elélhet benne évekig, már ha nem zavarja különösebben a szomszédok hangoskodása és a romos ház. Két-három év alatt behozza a lakás egy budai lakbér árát, ha pedig még 2-3 évig gyűjtünk, a Mátyás téri lakás mellé akár megvehetjük a Kőris utcai garzont is, vagyis röpke hat év alatt a semmiből egyenesen két lakást vehetünk.

Újabb néhány év alatt pedig már annyi pénzt összegyűjthetünk, hogy lakásainkat eladva és minden megtakarításunkat összeszedve akár még a Józsefvárost is magunk mögött hagyhatjuk. Vehetünk például egy panelt Angyalföldön.