Jusztina
10 °C
27 °C

70 milliós állami hitelt kap a Borsodchem

2013.07.12. 14:23

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) és a Borsodchem vegyipari vállalat 70 millió eurós hitelmegállapodást kötött.

Varga Mihály a mostani megállapodást az elmúlt időszak legnagyobb exportösztönzési célú hitelének nevezte. A Borsodchem kínai tulajdonosa, a Wanhua Ázsiában és Európában is a vegyipari termékek egyik legnagyobb forgalmazója. Varga szerint van mód arra, hogy az európai piacokon lévő volument növelni tudja a vállalat, ahogy arra is számít a kormány, hogy akár Ázsia, akár más kontinensek irányába is növelje a kivitelt.

Varga Mihály elmondta: a tavalyi, mintegy 80 milliárd eurós kivitel jelentős része, 60 milliárd euró az Európai Unió országába irányult, és csak 10-10 milliárd euró kerüli az unión kívül európai országokba, illetve a világ többi tájára. "Szeretnénk ezt az egyoldalúságot a jövőben oldani" - fogalmazott.

Ennek érdekében, a kormány keresi azokat a partnereket, amelyek nemcsak Európába, hanem más kontinensekre is tudnak exportálni, továbbá készek arra, hogy magyar kkv-kat is bevonjanak az exportbővítésbe. A magyar kkv-k csupán az exportvolumen 11 százalékával rendelkeznek - tette hozzá.