Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Így csempészik az aranyat Indiába

2013.07.12. 15:01

Nepálon keresztül csempészik be az aranyat tömegével az indiaiak Kínából és a többi délkelet-ázsiai országból, kihasználva, hogy ott olcsóbban juthatnak hozzá, mint az utóbb időben egyre feljebb srófolt importvám miatt odahaza, ráadásul a hivatalosnál kedvezőbb átváltási árfolyamon is nyerészkednek, írta a Conclude.

Visszafelé sült el az indiai kormány azon erőfeszítése, hogy az egyre jobban elharapódzó, az ország folyó fizetési mérlegét súlyosan rontó aranyimportot a behozatali vám jelentős – 2-ről 8 százalékra való – növelésével fékezze.

E pluszteher ugyanis életre keltette az elmúlt közel 15 évben a liberális indiai aranybehozatali szabályok miatt már-már kiveszett csempészetet, ami elemzők szerint alig néhány hónap alatt igen jövedelmező üzletággá fejlődött ki a világ legnagyobb aranyfogyasztó országában. Elemzők becslései szerint az idén eddig mintegy 5 milliárd dollár értékű arany érkezett Indiába úgy, hogy azok után nem fizették meg a vámot.

Ez a péntek reggel 1280 dollár körüli aranyár mellett közel 4 millió unciával egyenlő. Tavaly egész évben érkezett nagyjából ennyi, 102 tonna arany illegálisan Indiába, ami a teljes 2012-es indiai aranybehozatal 10 százalékát tette ki. Korábbi becslések szerint az aranycsempészet az idén 40 százalékkal ugorhat meg az elmúlt évhez képest. Elsősorban Nepálból, ahol a sárga nemesfémet olcsóbban tudják megvenni, mint Indiában, miután a nepáli határhoz közeli indiai városokban az 1,6 indiai rúpia/nepáli rúpiás hivatalos árfolyamnál magasabb, 1,68-as szinten történik az átváltás.