A földügynél megy az, ami a trafikbotránynál

2013.07.13. 07:40
A vesztes pályázati anyagok visszaküldése korántsem általános kormányzati gyakorlat, több minisztérium is megőrzi a dokumentációkat, derült ki a tárcákhoz küldött kérdéseink nyomán. Annak apropóján érdeklődtünk, hogy a fejlesztési minisztérium és az állami dohánycég a múlt héten elkezdte a vesztes trafikpályázatokat visszaküldeni. A trafikpályázatok mellett a földpályázatok során szabadult meg hasonló módon a vesztesek pályázati anyagtól a kormány. Mindkét tender kellemetlen a kormányzat számára.

A trafikpályázatokon kívül a földpályázatoknál fordult elő, hogy a vesztesek pályázati anyagát visszaküldték az érintetteknek – derül ki az Indexnek küldött minisztériumi válaszokból.

Múlt héten került napvilágra, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter utasítására a dohány pályázatokat lebonyolító Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) visszaküldi a vesztes pályázatokat. A hvg.hu arról írt, a lépés oka volt, hogy a későbbieknek ne tudjanak a pályázatokra vonatkozó információt kérni a szervezetektől.

Adatot kértünk

A trafikbotrány kirobbanása után ugyanis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) koordinálásával több civil szervezet és lap (a K-Monitor, a Transparency International, az Index, az Átlátszó.hu, az Origo és a Hvg.hu) közösen közérdekű adatigényléssel fordult az NDN Zrt.-hez és az NFM-hez. Az adatigénylés a nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bíráló bizottság tagjaira vonatkozott.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt heti hvg-cikk nyomán (NFM) tagadta azokat az állításokat, hogy a döntésnek ilyen oka lett volna. A tárca szerint a vesztes és az érvénytelen pályázatok megőrzése mellett sem jogi, sem szakmai indokok nem szólnak. Az NFM érvelésének nem csupán a különböző jogszabályok, hanem a pályázati kiírás is ellentmondott. Utóbbiban ugyanis az olvasható, hogy a pályázatokat nem küldik vissza az érintetteknek. Ráadásul körkérdésünk nyomán az is kiderült, hogy nem is ez a pályáztatási gyakorlat.

Máshol megőrzik

Az Index még hétfőn több minisztériumot megkeresett; arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes tárcák milyen gyakorlatot követtek az általuk kiírt pályázatok során. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt írta, hogy a tárca vesztes pályázati anyagokat nem küldött vissza az érintetteknek. Az NGM válasza nem részletezte, hogy ebben a kormányzati ciklusban milyen pályázatokat írtak ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) alá tartozik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a különböző mezőgazdasági támogatások kifizetéséért felel. A kifizetéshez kapcsolódó dokumentumokat (kérelmek, pályázatok) a hivatal az elszámolástól számított három évig megőrzi – írta a VM.

Az NFM annyit írt, hogy a trafikpályázaton kívül más koncessziós eljárást nem folytattak le. A tárca válasza azonban nem szólt arról, hogy mi az uniós pénzosztást koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) gyakorlatára. Az NFÜ a Németh László vezette fejlesztési minisztérium alá tartozik.

A földpályázatokat visszaküldik

A VM kitért arra is, hogy a Nemzeti Földalap (NFA) által kiírt földbérleti pályázatoknál visszaküldik a veszteseknek a pályázatokat. Az erről szóló 2010-es kormányrendelet úgy fogalmaz: „a megkötött szerződés aláírásának dátumától számított öt munkanapon belül az NFA – az NFA-val szerződést kötő pályázó kivételével – valamennyi pályázó részére postai úton visszaküldi az általuk benyújtott pályázati dokumentációt”.

Figyelemreméltó azonban, hogy az eredeti kormányrendeletben ez a mondat még nem szerepelt. A jogszabályt idén május 24-én módosította a kormány, ekkor került be rendeletbe a visszaküldést előíró paragrafus is. Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett, közel öt oldalas módásítás ezen kívül más ponton is hozzányúlt a jogszabályhoz.

Tavasszal még megnézhették

A rendeletmódosítást megelőzően azonban, az elmúlt egy évben, több olyan eset került napvilágra, amikor kiderült, hogy az NFA által kiírt földbérleti pályázatokon a kormánypártokhoz közel állók nyertek. Tavaly tavasszal egy parlamenti bizottsági ülésen Ángyán József számolt be, hogy Fejér megyében több esetben is a kormánypártokhoz közel álló emberek nyertek. Ángyán a földpályázatok miatt többször is bírálta a kormányt, a politikus a földtörvény június végi elfogadása után kilépett a Fidesz-frakcióból. A kormány Ángyán állításait visszautasította, kiállt a földpályázatok eredménye mellett.

A földpályázatokkal kapcsolatos adatok sem voltak nyilvánosak, ellenzéki képviselők azonban beletekinthettek a dokumentumokba. Gőgős Zoltán, MSZP-s képviselő az Indexnek azt mondta: tavasszal, még több hónappal az eredményhirdetés után is meg tudták nézni a vesztes pályázatokat. Ez azonban a májusi jogszabály módosítás előtt volt.