Génmódosított kukoricát vethettek nálunk

2013.07.16. 07:33

Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták - hivatkozza Fazekas Sándort a Magyar Nemzetet.

Lassú ellenőrzés

A vidékfejlesztési miniszter elmondta nekik, hogy a nyár elején elrendelt kiemelt ellenőrzés hírére sokan még a hatósági emberek megérkezése előtt kitárcsázták földjeikből az elvetett kukoricát.

Így a 382 gazdára kiterjedő ellenőrzés - amelyet azt követően rendeltek el, hogy a tárcához bejelentés érkezett, miszerint az ország keleti határán magánszemélyek autójuk csomagtartójában hoztak be feketén beszerzett kukorica-vetőmagot, amely esetenként génmódosított (GMO) fajtákat is tartalmazott - nem tárt fel GMO-szennyezett vetéseket.

Akár igaz is lehetett

Ennek megfelelően konkrét személyek ellen nem indult eljárás. A miniszter szerint azonban az, hogy többen kitárcsázták a vetéseket, mielőtt az ellenőrök odaértek volna, közvetett bizonyíték arra, hogy a bejelentés helytálló lehetett.

Véleménye szerint az ellenőrzés eredménye jó hír, "megnyugodhatunk afelől is, hogy nem kerül a környezetbe, az ennivalóba génmódosított kukorica".