Csökkenhet a pékek bére

2013.07.17. 07:32

Drasztikus keresetcsökkenést is elszenvedhetnek a sütőipari dolgozók, miután a nemzetgazdasági miniszter visszavonta az ágazati kollektív szerződés kiterjesztését - írta a Világgazdaság.

A lap szerdai számában azt írta: a kiterjesztés visszavonásának oka, hogy a munkáltatói oldal már nem képviseli az ágazat 50 százalékát. A nagyobb üzletláncok és más cégek sütödét üzemeltetnek ugyan, de kereskedőként vannak nyilvántartva, ezért a kollektív szerződés rájuk nem vonatkozik.

Dékán Jenő, a MÉDOSZ sütőipari tagozatának vezetője a lapnak elmondta a szakszervezet arra fog törekedni, hogy az adott munkáltatóknál próbáljanak meg kollektív szerződést kiharcolni.

Az ágazati kollektív szerződésben számos pótlék szerepelt, amelyek elvesztése a szakszervezeti vezető szerint a dolgozók jövedelmének jelentős, akár havi 30 ezer forintos csökkenését is okozhatja.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára úgy véli: nem valószínű, hogy az ágazatban zuhanni kezdenek a keresetek, viszont a bizonytalanság nőni fog a sütőiparban.