Gál
3 °C
16 °C

Ömlik a pénz Kínába

2013.07.18. 07:58

Brutálisan nőtt a Kínába áramló külföldi tőke összege az elmúlt hónapban - derült ki a pekingi kereskedelmi minisztérium adataiból. Az FDI 20,12 százalékkal, 14,4 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, míg az év első felében 4,9 százalékkal, 62 milliárd dollárra bővültek a befektetések - írja a Napi Gazdaság.

Az USA-ből érkező FDI 12,3 százalékkal, az európai 14,7 százalékkal, a japán 14,4 százalékkal ugrott meg január és június között. A legnagyobb összeg, 39,7 milliárd dollár Hongkongból érkezett. Az adatok azt bizonyítják, hogy a külföldi befektetők továbbra is bíznak Kína közép- és hosszú távú növekedési lehetőségeiben.

Pozitív hatást gyakorolhatott rájuk, hogy a pekingi vezetés elkezdte a gazdaság alapvető reformját, amelyben a bővülés hajtóerejét az exportról és a befektetésekről a belső keresletre helyezik át - vélik a Standard Chartered Bank elemzői. Várakozások szerint a második félévben nagyobb lesz az FDI az első félévesnél. A kormány a szakértők kétkedésére válaszul tegnap megerősítette 7,5 százalékos éves növekedési előrejelzését.