OTP: Csányi szinte mindent eladott, 14%-os mínuszban is volt a részvény

2013.07.19. 13:40 Módosítva: 2013.07.19. 14:38
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Lényegében kiszállt az OTP tulajdonosai közül Csányi Sándor elnök-vezérigazgató: ő mint magánszemély és a minősített befolyása alatt álló Bonitás 2002 Zrt. összesen 1 692 818 darab OTP-részvényt adott el 4668 és 4617 forintos áron (a részvényekből 1,35 millió volt a Bonitás 2002-é, a többi Csányi közvetlen részesedése). Az eladással a bankvezér kezében közvetlenül csak 10 000 részvény maradt, míg a Bonitás 2002 részesedése 1,15 millió darabra csökkent, ami 0,41 százalékos OTP-részesedést jelent.

    Szünetelt a kereskedés

    Az OTP piacán pénteken délután kereskedési szünetet is elrendeltek, miután a vállalat árfolyama több mint 10 százalékot esett. Ezután is zuhant azonban a bankpapír, 3950 forint volt a napi mélypontja. Végül 4200 forinton zárt, ami 9,1 százalékos mínusz.

    A pénteken bejelentett tranzakciók után Csányi nagyjából 7,8 milliárd forinthoz jutott a részvénycsomagok eladásával. Ez nagyon sok, nagyjából akkor tétel, mint amekkora az OTP részvényeinek forgalma szokott lenni (igaz, a mai pánikhangulatban jóval nagyobb az érdeklődés, több, mint 24 milliárd forint értékben adtak el papírokat). Az OTP sajtóosztálya közölte, hogy Csányi elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át ezt a bevételt.

    A mostani nem az első alkalom, hogy vezető beosztású OTP-alkalmazottak OTP-részvényeket adjanak el nagy tételben, korábban a társaság több vezérigazgató-helyettese, igazgatósági tagja és felügyelő bizottsági tagja is szabadult OTP részvényeitől, írja a Portfolio.hu.

    Pánikszerű a hangulat

    Az időzítés viszont nem jött jól a napok óta zuhanásban lévő, keddtől csütörtökig közel 20 százalékot gyengült bankpapírnak. A részvény csak ma 14 százalékos is mínuszban is volt, árfolyama kora délutánra mélyen egészen 3950 forintig esett (a tranzakciók bejelentésének időpontjában még 4500 forint környékén állt, napi csúcsa pedig 4590 forint volt). A bankpapír 14 százalékos mínuszban is járt, de végül 4200 forinton, 9,1 százalékos esésnél zárt.

    A Portfolio.hu meg is jegyezte: a bank vezetőjének részvényeladásai megijeszthetik a befektetőket, tehát a vezér értékesítései további eladásokat generálhatnak. Az eco.hu pedig egyenesen azt vetette fel: „ez a döntés csak abban az esetben lehet üzletileg logikus, ha Csányi az OTP további zuhanását feltételezi” (és szintén megjegyezték, hogy ezt az elnök-vezérigazgató váratlan kiszállása is tovább erősítheti); a technikai elemzés szerint ha a 4200-as szintet tartósan átlépi az árfolyam, akkor 3900-ig, majd 3600-ig is zuhanhat a részvényár.

    A Csányi lépését esetleg megmagyarázó, még továbbra várható árfolyamgyengülés hátterében leginkább a devizahitelesek újabb megsegítését lehet sejteni – viszont a piac most már az eddig elképzelt legrosszabb verziónál is borúsabbat áraz a papírba. Mint ismert, Navracsics Tibor a hét elején jelezte, hogy újabb devizahiteles-mentés jöhet; ez akár százmilliárdos nagyságrendű veszteséget is okozhat az OTP-nek. A helyzetet tovább rontotta, hogy pénteken Orbán Viktor azt mondta, hogy a különadók akár tíz évig is megmaradhatnak.

    Elkapni a zuhanó kést

    Üzletkötői vélemények szerint jelenleg a nagy, intézményi szereplők állnak az eladói oldalon, meglehetősen masszív ajánlatokkal, a vevők között pedig jóval kevesebben, javarészt lakossági ügyfelek állnak. Mivel az OTP már több, mint ezer forintot zuhant három nap leforgása alatt, viszont a devizahitelek kormányzati kisegítése miatt kalkulált legrosszabb verzió 600-750 forintos mínuszt jelentett volna részvényenként, az áresés túlzottnak tűnik. Vagy a piac reagálta túl az eseményeket, vagy valami olyanról értesültek az intézményi befektetők, ami a szélesebb publikum számára nem ismert. A másik oldalról viszont fontos technikai szintek sérültek, ami miatt ilyen helyzetben vásárolni arra hasonlít, mint amikor valaki egy zuhanó kést akar elkapni.