Matolcsyék megint a kamathoz nyúlnak

2013.07.22. 16:25

Bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,25 százalékponttal, 4,00 százalékra csökkenti az alapkamatot kedden - jósolták egyöntetűen londoni pénzügyi elemzők, a folytatásról azonban nincs egységes álláspontjuk.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak szakértői igen eltérő előrejelzéseket adtak a várható folytatásról: a távlati prognózisok sávja a 4,00 százalékos kamatszinten valószínűleg leálló enyhítési ciklustól a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó kamatcsökkentési folyamatig terjed.

Matolcsy mégis beszél kedden

"Iránymutatás az MNB kamatdöntéseihez" címmel sajtótájékoztatót tart kedden délután 15 órakor a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatón részt vesz Matolcsy György jegybankelnök mellett Balog Ádám alelnök és Palotai Dániel ügyvezető igazgató is - olvasható az MNB meghívójában. Matolcsy György tehát holnap a kamatdöntéssel kapcsolatos tájékoztatót tart, holott korábban a rendszeres, kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóval már felhagytak.

A Feden is múlik

Egyes elemzői vélemények szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusának hosszát alapvetően befolyásolhatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kilátásba helyezett leépítése is. A legóvatosabb előrejelzést a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai adták. Szerintük "jó esély" van arra, hogy a keddre várt csökkentéssel véget is ér az MNB enyhítési ciklusa.

Az infláció ugyan jóval az MNB 3 százalékos célszintje alatt jár, és a következő hónapokban még tovább lassulhat, ennek ellenére is gy tűnik, hogy az enyhítési ciklus a végéhez közeledik - vélekedtek a ház szakértői. A Capital Economics elemzői szerint ugyanis a múlt havi monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény "viszonylag kemény" hangvételéből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az MNB-t aggasztja a külső finanszírozási környezet esetleges romlásának lehetősége. Emellett a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye erősödik, és ez is csökkentheti valamelyest a további monetáris enyhítésre irányuló nyomást.

Az utolsó lehet

Mindezt egybevetve a Capital Economics elemzői közölték: véleményük szerint a keddi MNB-kamatcsökkentés egyben az utolsó is lehet a jelenlegi enyhítési ciklusban. Az előrejelzési sáv másik végén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői állnak, azzal az alapeseti prognózissal, hogy az MNB enyhítési ciklusa 2014-ben is folytatódik, egészen a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig.

A keddi MNB-ülés előtt adott előrejelzésükben a cég londoni közgazdászai azonban elismerték, hogy a Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kifuttatása felfelé ható kockázatot jelent az MNB-kamatmélypontra vonatkozó jóslatukra. Ha az amerikai gazdaságélénkítő program visszavonásának kockázata érzékelhetőbbé válik, és érdemben befolyásolja a globális kamatkilátásokat, akkor a Bank of America-Merrill Lynch felülvizsgálja az MNB-kamatra adott előrejelzését - közölték a ház londoni elemzői. A cég szerint a másik felfelé ható kockázatot a magyar devizahitelesek megsegítését célzó esetleges újabb kormányzati program jelentheti. Ha a program agresszív lesz, és a bankszektor számára káros megoldásokat tartalmaz, az leértékelődési nyomásnak teheti ki a forintot.

A forintárfolyam gátol

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az MNB enyhítési ciklusát leállíthatja, ha a forintárfolyam megindulna a 320 forint/eurós szint felé. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzőinek előrejelzése szerint a monetáris tanácsnak 11 havi folyamatos kamatcsökkentési sorozat után is "minden oka megvan" az enyhítési ciklus folytatására: az infláció jóval a célszint alatt jár, és emiatt a jelenlegi reálkamat igen magas. Emellett a magyar gazdaságban a javuló aktivitási mutatók ellenére is van még kapacitás-felesleg, ami minimális keresleti oldali inflációs nyomást jelent. A Barclays londoni közgazdászai közölték: saját számításaik szerint az egyszeri hatások kiszűrésével számolt alapszintű inflációs ütem tizenkét havi összevetésben jelenleg 2,25-2,50 százalék lehet Magyarországon, és a mostani 4,25 százalékos MNB-alapkamat jelentette 200 bázispont körüli pozitív reálkamat nagyon sok, különösen az euróövezeti jegybank (EKB) jelenlegi alacsony kamatszintjének fényében.

A ház várakozása az, hogy az MNB-alapkamat szeptember végéig 3,50 százalékra csökken. A Barclays elemzői szerint ez a kamatszint a magyar jegybank "köztes kamatcélja", és az MNB monetáris politikája e kamatszint elérése után "árnyaltabbá" válik. A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a keddi MNB-kamatdöntés előtt adott prognózisukban azt az előrejelzésüket emelték ki, hogy az éves összevetésű infláció szeptemberre 1 százalék körüli ütemig lassul, és további hatósági közműdíj-csökkentések esetén az év végéig akár 1 százalék alá is kerülhet. Jövőre ugyanakkor - éppen az ebből eredő bázishatások miatt - várhatóan a 3 százalékos célszint közelébe gyorsul vissza az infláció, ha nem lesz még további hatósági közműdíjcsökkentés.

A jelenlegi piaci kondíciók mindenesetre lehetővé teszik a kamatcsökkentések folytatását: a forint jórészt stabil, a magyar állampapírhozamok és a CDS-árazások egyaránt 50 bázispont körüli mértékben csökkentek a legutóbbi kamatdöntés óta. Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői 0,75-1,00 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentét és így 3,25-3,50 százalékos kamatmélypontot várnak. A Goldman Sachs bankcsoport londoni közgazdászai ugyanakkor óvatosabb előrejelzést adtak. Várakozásuk szerint a monetáris tanács a keddi enyhítés után augusztusban még egy 0,25 százalékpontos csökkentést végrehajt, és utána szünetet tart. A ház megítélése szerint ugyanis a magas külső adósság, a szintén magas refinanszírozási igények és a hazai adósságpiacon jelen lévő külföldi befektetők magas aránya miatt az MNB nem engedheti meg magának az olyan mértékű enyhítést, amely már nyomást gyakorol a forintra és a finanszírozási kilátásokra.