Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt van Csányi titka

2013.07.24. 12:55 Módosítva: 2013.07.24. 15:39

Csányi Sándor OTP-vezér délelőtti, zárt körű sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket. Úgy tudjuk, úgy fogalmazott: „egy maratont is le tudnék futni”, bár azt megerősítette, hogy februárban volt egy szívműtétje (az aortabillentyűjével volt gond). De nem tervezi a visszavonulást, „rá mindenképpen szükség van” a bankban – fogalmazott.

A devizahiteles-mentőcsomagról Csányi semmit nem tud, nem volt egyeztetés a Bankszövetséggel, de azt mondta, hogy olyan csomag nem lehet, amit az OTP ne tudna túlélni, legfeljebb a tervezett magyarországi bankvásárlásokat halasztják el.

Az oligarcházásról azt mondta – a parlamentben Lázár János fideszes politikus töbször is félreérthetetlenül utalgatott Csányira –, hogy jóban van Orbán Viktorral, a politikának ez a szintje már nem érdekli, ő különben is olyan pozícióban van, hogy ezt nem tudja megúszni. Lázár Jánosról annyit mondott, hogy úgy hallja, egy tehetséges fiatalamber, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte.

Tömegek bölcsessége

Csányi lényegében az OTP korábbi közleményét ismételte el kicsit színesebben, az általa felvázolt verzió azonban távol áll a tömegek – mindig sokkal fantáziadúsabb – sejtéseitől. Délelőtti szavazásunkban több mint 2500 ember vélte úgy, hogy a felszabadított pénz arra kell, hogy Neymart kölcsönvegye a Felcsút, a második legtöbb szavazatot pedig az a verzió kapta, miszerint a bankvezér felfedi, valójában egy Bilderberg-gyíklény.

A vezérigazgató az OTP-részvényeladásokat azzal magyarázta, hogy nem most, hanem jóval korábban olyan megbízást adott a brókerének, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adja el a közvetlen tulajdonában álló OTP-részvényeket. Egy felső és egy alsó limitet is megadott, de amikor a múlt héten értesült a kormány devizahitelesekre vonatkozó terveiről, az alsó limitet módosíttatta (ezzel a bankvezér egyébként beismerte, hogy mégis a várható devizahiteles lépések miatt adott el jó sok részvényt). Amikor ezt a szintet elérte az árfolyam, brókere automatikusan eladott, ez okozta a részvényárfolyam hatalmas zuhanását.

Csányi azt is elmondta, hogy a részvényeket egyébként is kiszórta volna, csak nem most, hanem legkésőbb ősszel. Az OTP-vezér ugyanis agrárberuházásra készül, vagy 50 milliárdot készül befektetni egy agrárüzletbe. Ehhez idén Csányinak 25 milliárdra van szüksége, ehhez saját forrást, hitelt, és uniós támogatásokat variál. A beruházási hitelhez szükséges önrész előteremtéséhez kellett Csányinak a készpénz. Úgy tudjuk, a beruházás része egy új vágóhíd Szegeden (Csányi konkréten termékfejlesztést említett), és a Pick új feldolgozóüzemének a felépítése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!