Magyar krékert esznek Uruguayban is

2013.07.24. 11:31

13,5 ezer tonna magyar búzát használ fel idén lisztes termékei előállításához a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft., 1 milliárd forint értékben. Ez a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5 százalékát adja. A hazai búzából, Győrben készülő pálcikát, perecet, krékert pedig Csehországtól egészen Dél-Afrikáig fogyasztják.

A 13 ezer tonnányi búzából 10 ezer tonna lisztet őrölnek a vállalatnak közvetlenül beszállító malmok. Chio sós ropijából 5300 tonna sül ki évente, legnagyobb mennyiségben a cseh, lengyel, román és bolgár boltok polcaira kerül a magyar búzából készült ropi. Krékerből évente 2400 tonnát exportál az Intersnack, egy részét távoli országokban fogyasztják el. A győri krékerek eljutnak pl. az uruguayi, egyiptomi, dél-afrikai, libanoni, USA-beli, izraeli, kínai, brazil, és thaiföldi fogyasztók asztalára is.

Az Intersnack legnagyobb lisztbeszállítója a komáromi székhelyű Goodmills Magyarország Zrt. A malom 167 főt foglalkoztat Magyarországon és országszerte mintegy 400 termelővel áll kapcsolatban. Az afrikai és amerikai kontinensre exportált Chio termékek a Rábaköz, Szigetköz, Hanság, Kemenesalja, Marcal-völgye, Mezőföld és a Balaton-felvidék gazdáinak búzájából, ill. lisztjéből készülnek.