Sok cég törvényt sértve szűri a jelentkezőket

2013.07.24. 12:37

Törvényt sért a jelentkezőket engedély nélkül leinformáló munkaadó, írta szerdán a Világgazdaság. A lapnak a Balázs & Holló ügyvédi iroda azt mondta, az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembemegy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri.

A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy a hatályos törvények szerint az érintett engedélye nélkül a személyiségprofil készítésének és tárolásának minden formája tiltott, beleértve az ilyen jellegű tesztek készíttetését és a közösségi oldalak tartalmának elemzését is.

„Komoly kockázatot vállal az a munkaadó, amelyik a megfelelő jogi háttérelemek kialakítása nélkül használja ezeket az eszközöket a felvételi folyamat során. A kapcsolódó adatvédelmi bírság összege ugyanis 100 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedhet, és akár több alkalommal is kiszabható” – nyilatkozta Holló Dóra, az ügyvédi iroda helyettes vezetője.

Holló Dóra szerint ugyanakkor – az Európai Parlament és Tanács irányelvével összhangban – az új Munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó személyes információkat már a kiválasztás során összegyűjtsék és kezeljék a munkáltatók.

Ennek értelmében a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a kiválasztás valamint a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.