1400 vállalatot állít le a kínai kormány

2013.07.26. 18:02

A cégeknek szeptember végéig kell leállítani a termelést: a központi kormány azzal indokol, hogy a cégek elavult technológiával dolgoznak. Az intézkedés 19 iparágat érint, például az acélipart, a kokszgyártást, a vasötvözetgyártást, valamint a cement- és a papíripart.

Az ipari és információtechnológiai tárca utasítása alapján az érintett vállalatoknak az év végig véglegesen is fel kell számolniuk energiaigényes, környezetszennyező kapacitásaikat. A döntés alól nincs kibúvó, a listázott cégek nem helyezhetik át más térségekbe a megszüntetésre ítélt gyártást.

A közlemény szerint ezen vállalatok csoportja az első ahol a termelést ilyen módon korlátozzák, ami azt jelenti, hogy őket újabb cégek fogják követni.

A kínai kormány 2010-ben tette közzé először a gazdasági átalakításról szóló terveit: az ipar fejlesztését, az energiatakarékosságot és a környezetvédelmet célzó lépések egyike volt az ipari termelés ilyen módon való visszafogása.

A kínai kormányfő nemrégiben maga is azt hangoztatta, hogy a többletkapacitások megfékezése része a gazdasági szerkezetváltásnak. A lépés a lassabb, de fenntarthatóbb gazdasági növekedés irányába hat – vélik a szakértők, és megjegyzik: a korábbiakhoz képest ez már konkrét lépés, hogy a hangsúlyt az iparban a mennyiségről a minőség irányába tolják el.

Más vélemények szerint az idejétmúlt kapacitások nagy része eddig is készenléti célokat szolgált, s nagy valószínűséggel a lépésnek nem lesz meghatározó hatása a gazdasági növekedésre.

Az ázsiai pénzpiacok pénteken mindenesetre állítólag a hír hatására megtorpantak, tartván a világ második gazdaságának a vártnál is gyengébb teljesítményétől. Az év második negyedében 7,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság.