Diána
11 °C
22 °C

Varga: Nem akarjuk tönkretenni a bankokat

Portfolio
2013.07.26. 11:13

A kormány arról döntött szerdán, hogy a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel, mint termék, "minél korábban" szűnjön meg, azaz nem hosszú évekre elnyújtott problémarendezést szeretne, mondta Varga Mihály a Portfoliónak adott interjúban. Elmondta, nem rohan a kormány a csomag bejelentésével, de az is célja, hogy "a lehető legkorábbi időpontra tudjuk ezt az egész kérdést lezárni".

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a társadalmi igazságosság jegyében arról is döntés született: a forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak, így a forintalapú hiteleseket is támogatni kívánja a kormány. A tárcavezető a problémamegoldás keretéről nem beszélt, mert azt a bankokkal a jövő héten induló tárgyalásokon szeretnék kialakítani.

Érzékeltette, hogy bár kompromisszumra törekszenek a tehermegosztásban, de az állam költségvetési mozgástere nagyon szűk, a deficit nem mehet 3 százalék fölé, nehogy visszakerüljünk a túlzott deficit eljárás alá. Varga túlzónak tartja azokat a sajtójelzéseket, miszerint több mint 3 milliárd eurónyi azonnali veszteség jelentkezne a bankok mérlegében.

Varga hangsúlyozta: "senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni" és "az senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon, vagy megboruljon." A miniszter szerint a családi adókedvezmény kiterjesztése 45 milliárd forintba kerülhet és kizártnak nevezte, hogy a tranzakciós illeték még idén módosuljon, közben pedig meglepődne, ha idén nem csökkenne az államadósság tavaly év végéhez képest. Varga bízik benne, hogy jövőre a konvergenciaprogramban jelzettnél gyorsabb lehet a GDP-növekedés.

Az e-útdíj-bevételekről Varga elmondta, eddig azt tapasztalják, hogy rendben bejönnek, az első három hét adatai alapján kb. 15 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Idén 75 milliárd forintot várnak ebből és ez továbbra is reális.  A tárca vezetője a lapnak a forintárfolyamról azt mondta, a kormánynak nincs konkrét árfolyamcélja, az árfolyamszintet adottságként kezeli és rábízza a piacra annak alakítását.