Az MNB is előtörleszt

2013.07.29. 20:02

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága úgy döntött, hogy az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást előtörleszti a kormány hasonló lépésével párhuzamosan - tájékoztatta az MNB sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

A jegybank rövid közleményében leszögezi: az előtörlesztés nincs hatással a jegybank devizatartalék-megfelelési mutatóira, ugyanis a hátralévő hiteltörlesztések az előtörlesztéstől függetlenül is egy éven belül esedékesek volnának.  Az előtörlesztésnek kis mértékű pozitív hatása lesz a jegybank 2013-as és 2014-es eredményére - olvasható a jegybanki közleményben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

"Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét" - áll a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök július 27-én a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Az NGM közleménye szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és - az országkockázati megítélést tükröző - ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött - olvasható a tájékoztatóban.

Az NGM kitér arra: a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le az IMF-től. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke a tárca közlése szerint 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egyik korábban közölt táblázata alapján az IMF-hitel végtörlesztése után a 2008 őszén felvett IMF-EU hitelkeretből az EU felé még 3,5 milliárd eurót kell visszafizetni. Ebből 2 milliárd eurót 2014 negyedik negyedévében, 1,5 milliárd eurót pedig 2016 második negyedévében kell törleszteni.