Eligazításra rendelték a takarékok vezetőit

2013.07.30. 17:29

Tájékoztatásra és konzultációra hívta a takarékszövetkezetek első számú vezetőit Lontai Dániel, a szektor átalakítását levezénylő integrációs szervezet igazgatója – derül ki egy levélből, amit kedden nem sokkal dél előtt minden takarékszövetkezet megkapott, írja a hvg.hu. Az elnököknek kedden délután 3 óráig már jelezniük is kellett részvételi szándékukat egy takarékbankos mail címen.

A lap szerint az igazgató rövid, mindössze kétórás konzultációt tervez 6 városban (Budaörs, Zalaegerszeg, Siófok, Kecskemét, Miskolc, Debrecen), ezen a héten szerdán, csütörtökön, pénteken és jövő héten hétfőn. A helyszíneken egy-egy régió takarékszövetkezeti vezetőit várja (nyugat-dunántúli, dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-magyarországi, észak-alföldi, valamint az ország központi részén működő takarékokét). A konzultáció a levél szerint arról az alapszabályról fog szólni, amit augusztus 27-ig minden takarékszövetkezet tagságának el kell fogadnia takarékja új alapszabályaként az integrációs törvény előírása szerint.

Az alapszabály tervezetét nem küldték el a meghívóval – számolt be a hvg.hu-nak egy takarékszövetkezet vezető pozícióban dolgozó munkatársa, és úgy vélekedett, az új szöveg már elkészült, a konzultációt csak azért szervezi az integrációs szervezet, hogy elmondhassa: volt egyeztetés.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, ez lesz a takarékszövetkezetek önállóságát felszámoló törvény végrehajtásának következő fontos állomása: az alapszabályt az integrációs szervezet igazgatósága által meghatározott szöveggel kell elfogadniuk a takarékszövetkezetek közgyűléseinek, amelyre a tagságot hívják meg.

A lázadás valószínűleg nem lenne ésszerű lépés: ha nem fogadják el, vagy kiegészítik a központi szöveget, valószínűleg számolniuk kell azzal, hogy kizárják a takarékszövetkezetet az integrációból, és elveszik a működési engedélyét, és hamar felügyeleti biztost rendelnek ki az élére.