Most nagyon olcsó a lakáshitel

2013.07.30. 07:36 Módosítva: 2013.07.30. 07:36

Nem érdemes tovább halogatni a lakáshitelek felvételét augusztusnál, azt követően ugyanis várhatóan drágul majd a támogatott kölcsönök egy része - írta a Világgazdaság keddi számában.

Az úgynevezett otthonteremtő hitelek kamatait a mindenkori állampapírhozamokhoz kell igazítaniuk a bankoknak, az egyéves diszkont kincstárjegyek elfogadott mennyiségekkel súlyozott aukciós hozama viszont júliusban már magasabb volt, mint áprilisban, így ha szerény mértékben is, de szeptemberben az egyéves kamatperiódusú lakáshitelek kamata nőhet - írja a lap.

Csütörtöktől viszont rekordalacsony kamattal vehetők fel egy hónapig a kölcsönök: az egyéves kamatperiódusú hitelek esetében ugyanis az állampapír referenciakamat mindössze 4,2 százalékos, ami azt jelenti, hogy használt lakásoknál 6,36 százalék fölé egyetlen bank sem emelheti már a kamatot. Ha pedig új lakást vásárolna az ügyfél, már csak a jogszabályban meghatározott minimális, 6 százalékos kamatot kell fizetnie az első kamatperiódusban.

Az ötéves kamatperiódusú hitelek valamivel drágábbak, augusztusra az állampapír-referenciakamat ezeknél 5,08 százalékos, ami alapján még mindig valamivel több mint 7 százalékos kamattal kínálhatják a bankok a kölcsönt használt lakásra. Új lakásnál két gyerek esetében 6,56 százalék az ügyfél által fizetendő kamatplafon, három vagy több gyereknél 6,048 százalék, tehát nagyon közel jár már a jogszabályi alsó határhoz. Az ötéves kamatperiódusú hitelek kamata valamelyest még szeptemberben is csökkenhet, a lap számításai szerint ugyanis nagyon minimálisan, de alacsonyabb hozammal keltek el az ötéves államkötvények júliusban, mint áprilisban.

És hogy hol érdemes lakást venni? Az Index otthontérképe ebben segít.