Nem mozdul a belvárosi lakáspiac

2013.07.30. 11:59
Tévhit, hogy megélénkült volna a piac a belső kerületekben, a belváros annyira rosszul teljesít, hogy még a közvetítők is menekülnek - áll a Balla Ingatlan legfrissebb elemzésében. A vevők a kisebb és olcsóbb lakásokat keresik, és az ingatlan most befektetésnek sem vonzó.

A belvárosi ingatlanpiac annyira befagyott, hogy egyre több, korábban a belvárosban dolgozó közvetítő teszi át tevékenységét a külső kerületekbe.

A vevők a legfeljebb 15-17 millió forintos, 50-70 négyzetméteres ingatlanokat keresik, ami a belvárosi lakások esetén nem jellemző. Sok közöttük ugyanis a nagy alapterületű lakás, melyek a relatíve magas négyzetméterárak miatt átesnek az ársáv felső értékén. A kisebb méretű lakások vagy előnytelen kialakításúak, vagy pedig újszerűek, esetleg újépítésűek, tehát nem kifejezetten olcsók (például a Corvin városnegyedben). Ami viszont megfelelő méretű és olcsó is, az jellemzően rosszabb környéken és házban található, például a VII. vagy a VIII. kerület egyes részein.

Az oroszok sem a budapesti lakásokat keresik

A belvárosban az alsó, és a felső árkategóriába tartozó ingatlanokra egyaránt gyenge  a kereslet, a kettő között viszont szerény a kínálat - mutatott rá a Balla Ingatlanirodák vezetője. Szerény a kereslet a drága, nagyméretű, jó elhelyezkedésű ingatlanokra is, holott azt gondolnánk, hogy a tehetősebbeknek továbbra is megengedhetik maguknak ezeket a lakásokat.

Változatlanul nem jelentkeznek a külföldi vásárlók sem a pesti piacon, és ezzel együtt hiányoznak a mostanában sokat emlegetett orosz vevők is. Legalábbis Budapesten, mert az viszont tény, hogy egyes hazai fürdővárosokban továbbra is említésre méltó számban vásárolnak ingatlanokat.

Az ingatlan most nem jó befektetés  

Jellemzően tehát hazai vásárlók vesznek a pesti belvárosban ingatlant, de ők sem beruházási célból. Ez nem is meglepő, hiszen a közelmúltban megjelent elemzések megállapításaival ellentétben egy kiadásra vásárolt lakás esetén a hozam mindössze két-három százalék - semmiképpen nem négy-öt, amiről néha hallhatunk -, ha figyelembe vesszük a bérbeadás költségeit, az üresen állást, és az időszakonként szükséges ráfordításokat. Ez pedig a legkevésbé sem vonzó a befektetők számára, érezhetően nem is ösztönzi őket vásárlásra.

Ugyancsak nem érzékelhető kereslet mostanában a vállalkozások részéről belvárosi - tipikusan nagyméretű – úgynevezett lakásirodák iránt, mivel az elmúlt évben egy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitel révén sok cégnek lehetősége nyílt az általa bérelt iroda megvásárlására, amivel jelentős számban éltek is. Ez azonban mára lecsengett, tehát míg korábban ez a jelenség élénkítette valamelyest a piacot, most már ez sem hat.

Nem csökkennek tovább az árak

Az árak csökkenésére viszont nem lehet számítani, nem mutatkozik nagyobb nyomás a bedőlt hitelesek részéről - akik minden áron szabadulni akarnának ingatlanaiktól -, mint Budapest bármely más részén. A hitelfedezeti értékekkel ezen a piaci területen nincs különösebb gond, jellemzően a lakás értéke még meghaladja a hitelből hátramaradt tartozás összegét. Ez sokkal inkább az agglomerációs ingatlanpiac sajátossága. Nem számítanak tehát most már árnyomásra ilyen irányból sem.

Hogyan alakulnak most az árak azok számára, akik lakást szeretnének vásárolni? Az I tt megnézheti , milyen átlagárakra számíthat az egyes belvárosi kerületekben.