Valami végre olyan lesz, mint Amerikában

2013.07.30. 17:22 Módosítva: 2013.07.30. 23:50
Régóta elérhető az önkéntes nyugdíjpénztárak egy részénél a választható portfóliós rendszer, most érkezett el viszont oda a szektor, hogy PSZÁF közös ajánlást fogalmazzon meg a számára. A mai napon tartott sajtótájékoztatója alapján a piaci szereplőkkel egyeztetve, egy közös sztenderdet állít fel a pénzügyi felügyelet. Mivel a tagok többségét annak idején pénztáruk sorolta be egy adott portfólióba, az ajánlás célja, hogy érhetőbbé tegye a rendszert. Külön érdekesség, hogy az ajánlásban megjelenik az Amerikában nagyon népszerű céldátum portfólió, amely egyszerűségével hamar népszerűségre tehet szert a tagok körében.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a választható portfóliós rendszer már hosszú ideje elérhető, viszont a PSZÁF szerint most  ért el a rendszer kellő méretet ahhoz, hogy  ajánlást fogalmazzon meg a pénztárak számára - számolt be a portfolio.hu.

Az ajánlások megfogalmazásánál a PSZÁF törekedett a piaci szereplőkkel való egyezetetésre, többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és a BAMOSZ véleményét is figyelembe vették a szabályozás kidolgozásakor. Szűcs József, a PSZÁF Pénztárak felügyeleti osztályának főosztályvezetője szerint a közös ajánlás alapján a tagok könnyebben tudnak majd a rendszerben eligazodni.

Jelenleg az 52 önkéntes pénztárból 16 kínál  választható portfóliós rendszert, ahol összessen 57 darab portfóliót alakítottak ki. Annak ellenére, hogy a legnagyobb pénztárakban már elérhető, a szektor intézményei közül a többség még nem, vagy csak nagyon eltérő módon vezette be.

A PSZÁF tapasztalatai szerint az önkéntes pénztárak alapvetően 7 fő portfólió közül választhatnak: pénzpiaci, klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési, dinamikus, céldátum (target date), abszolút hozamú. Szűcs József szerint az utóbbi iránt nagy az érdeklődés a pénztárak részéről, mert az egyik legnagyobb előnye a stratégiának, hogy a befektetési politika az idő előrehaladtával folyamatosan változik, így a portfólió kockázati kitettsége csökken.

Az ajánlások szerint a vagyonkezelő által felállított célaránytól bármely irányban eltérhetnek majd a pénztárak, azonban ennek mértéke a PSZÁF szerint maximum 15%-pont lehet. Ez azt jelenti, hogy például egy olyan portfólióban, amely 30%-os részvényarányra törekszik, 15-45% közötti is lehet a részvényarány, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően. Ez a pénztáraknak továbbra is nagy mozgásteret tesz lehetővé.

Szűcs József szerint az ajánlások egyik célja, hogy a tagok akarjanak választani a portfóliók közül. Fókuszba került az Amerikában már régóta nagy népszerűségnek örvendő céldátum portfóliói is. Ugyan még a szektorban nem lehet ilyen portfóliót választani, az igény várhatóan a jövőben nőni fog, éppen a stratégia egyszerűsége miatt.

A válaszható portfóliós rendszer egyik legfontosabb kritikája, hogy a felelősséget áthárítja a tagokra. A PSZÁF azonban másképp fogalmaz: a rendszer a tudatos nyugdíjmegtakarítás egyik legfontosabb  eszköze.