Benyújtották a nagy trafikszámlát

2013.07.31. 07:22
Kiállította az éves koncessziós díjról szóló számlákat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt., amit augusztus 15-ig kell a trafikosoknak kiegyenlíteni – írja a Világgazdaság.

Módfelett nagyvonalú működtetést biztosít majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. számára a most kiszámlázott koncessziós díjakból befolyó milliárdos összeg – ezt a számlát most állították ki. „Amennyiben valaki több koncessziót is nyert, mindegyik koncesszióról külön számlát fog kapni” – közölte a cég a Világgazdasággal.

A NAV adatai szerint jelenleg 5336 trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel, de további 1400 településre hirdetnek ki szeptemberig győzteseket. Kétezer fős településig 100 ezer forint, tízezer fős településig 160 ezer forint, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj évente. Így bőven 1 milliárd forint felett lehet majd az NDN bevétele. Ráadásul a trafikosoknak minden évben kell fizetniük, a koncessziós szerződés pedig 20 évre szól.

A szerződést azonnal felmondhatják, ha a trafikosok nem fizetnek határidőre.

Na de mit csinálnak ennyi pénzből?

„A koncessziós díjból befolyó összeg az NDN működési költségét fedezi a törvényi előírásoknak megfelelően” – mondta a lapnak Légrádi Petra. A cég szóvivője hozzátette: a pályázati biztosíték összege, ami 100 ezer forint volt, beleszámít a fizetendő díjba. Nehéz elképzelni, hogy milyen működéshez szükséges évi 1 milliárd forint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tulajdonolt cég székhelye a budapesti Iskola utcában van, tavalyi eredménykimutatása szerint árbevétele nem volt, 13 embert foglalkoztattak, nekik 8 millió forintot fizettek ki az október végi alakulástól az év végéig. A cég honlapjáról kiderül, hogy Gyulay Zsolt vezérigazgató közel 1 millió forintot keres havonta megbízásos jogviszonnyal, a felügyelőbizottság három tagja pedig 90-120 ezer forint közötti összeget vihet haza.

Az oldalon közzétett adatok szerint nagyszabású közbeszerzésekre készül a társaság, a tételek között szerepel egy Pannónia utcai székház felújítása és átalakítása, valamint bútorozása és felszerelése, de az ellenőri feladatok ellátásához gépkocsikra is szüksége van az NDN-nek.  Persze a trafikosoknak lesz miből fizetni, hiszen július 15-étől kell alkalmazni a 10 százalékos árrésszabályt, ami bőséges nyereséggel kecsegtet. A frekventáltabb fővárosi boltokban a napi forgalom elérheti akár az egymillió forintos szintet is. Ilyen lehet az egyik Király utcai trafik, amelyik péntek és szombat éjszaka is árulja a termékeit a belvárosban bulizó fiataloknak, akik kígyózó sorban állnak a bolt előtt. A koncessziós díjat azonnali beszedéssel és behajtó cég segítségével is beszedheti az NDN késlekedés esetén. A díj mértéke évente növelhető az éves infláció kétszeresével.

Ennek ellenére biztosan lesz jelentkező az újabb pályázatokra. A korábban eredménytelennek nyilvánított pályázatok helyeire ugyanis a nemzeti fejlesztési miniszter újabb dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságokat hirdetett meg. Az április 23-án eredménytelennek nyilvánított pályázatok helyére 136 településen 145 jogosultságot, a július 17-én eredménytelennek hirdetett pályázatok esetében 26 településen és kerületben 35 jogosultságot hirdetnek meg. A már üzemelő trafikosoknak is bőven akad még dolguk, például augusztus 1-ig regisztrálni kell a termékeiket, valamint a termékminta-adási kötelezettségüknek is eleget kell tenniük.

Retteghetnek a trafikosok

Két esetben határozat született, és közel negyven olyan eljárás van folyamatban, ahol a fiatalkorú kiszolgálása miatt, a bírság befizetése mellett, várhatóan a forgalmazás felfüggesztését is elrendelik – közölte tegnap a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A július 1-je óta lefolytatott 274, fiatalkorúak bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 38 esetben – azaz az esetek 14 százalékában – tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgálták a fiatalkorút. További 72 olyan esettel találkoztak, amikor nem szólították fel a tizennyolc éven alulit az üzlet elhagyására.